Junaštvo policista

Drama v Mariboru: hči pred zaklenjenimi vrati klicala mamo, ki je nemočna obležala v stanovanju

S.R.
9. 4. 2019, 15.40
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 15.59
Deli članek:

Mariborski policist je iz zadimljenega stanovanja rešil starejšo občanko, ki je obležala na kuhinjskih tleh.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Mariborski policisti so morali včeraj ob približno 20.30 posredovati v bloku na Ulici Heroja Šlandra v Mariboru, od koder jih je poklical občan. Izvedel je namreč, da se iz stanovanja, ki je v lasti matere njegove partnerke, kadi dim. Starejša gospa je živela sama.

Policist, ki je prvi prispel na kraj drame, je ugotovil, da v tretjem nadstropju stanovanjskega bloka pred vrati hči kliče mamo, ki je bila v stanovanju, ki pa ga ni bilo mogoče odpreti. Izpod vhodnih vrat se je na hodnik že močno kadilo, gasilci pa še niso prispeli, zato je policist z nogo večkrat brcnil v vrata in tako na silo vstopil v stanovanje, sporočajo iz PU Maribor. Nemudoma je ukazal, da v stanovanje, iz katerega se je valil gost dim, ne sme vstopiti nihče. Vanj se je odpravil sam in v kuhinji opazil starejšo žensko, ki je obležala na trebuhu. Z obema rokama jo je zagrabil pod pazduho in jo izvlekel na hodnik. Na srečo je bila še pri zavesti, a je zaradi vdihavanja dima zelo težko govorila. Policist se je nato vrnil v stanovanje in ugotovil, da se kadi iz kovinske posode, ki je stala na štedilniku. Ugasnil ga je in posodo odstranil na zunanjo okensko polico. Na kraj je prišel tudi drugi policist, s katerim sta nato odprla vsa okna v stanovanju in ga prezračila. 

Na kraj so nato prispeli še gasilci in reševalci. Prvi so poskrbeli za dodatno prezračevanje, drugi pa so občanko oskrbeli in jo prepeljali v UKC Maribor, kjer so zdravniki ugotovili, da ima v krvi povečano vsebnost ogljikovega monoksida in da ji primanjkuje kisika, zato je ostala na zdravljenju.

Padla je in ni mogla vstati

Policisti so z zbiranjem obvestil policisti pozneje ugotovili, da je občanka v popoldanskih urah dala na štedilnik posodo, v kateri si je pripravljala hrano. V kuhinji je nato padla, zaradi predhodnih težav z zdravjem pa nato ni uspela vstati in ugasniti štedilnika. Tako je nemočna na tleh ležala dalj časa, vsebina posode pa se je pričela žgati. Ker v primeru ni bilo elementov kaznivega dejanja ali prekrška, se bo zadeva po navedbah mariborskih policistov beležila kot dogodek in zaključila s poročilom na pristojno državno tožilstvo.