Pretresljivo

VIDEO: Ker so prerevni, mora 12-letni Victor domačo nalogo opravljati pod ulično svetilko

R.T.
9. 4. 2019, 17.20
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 18.17
Deli članek:

Pretresljiva zgodba o mladem šolarju in pastirju je hitro zaokrožila po svetu.

YouTube
Victorju svetloba svete ni zadostovala.

Videonadzorni sistem v perujskem mestu Moche je na eni od ulic ujel pretresljiv prizor 12-letnega dečka, ki je moral domačno nalogo opraviti kar pod sojem ulične svetilke. Posnetek, ki ga je objavila lokalna policija, je prek spleta hitro zaokrožil po svetu, zadevo pa so pod drobnogled vzeli novinarji ter ugotovili, da ga je v to dejanje prignala revščina. Njegova družina si namreč ne more privoščiti električne energije. 

Policisti so nenavadno dogajanje opazili konec prejšnjega meseca. Pri pregledu posnetkov so postali pozorni na osamljenega dečka - ime mu je Victor Martin Angulo Cordoba – ki sredi noči povsem sam poseda na pločniku. Zadeva se jim je zdela sumljiva, zato so podobo na zaslonu povečali in zaprepadeni spoznali, da si je deček nekaj zapisoval v zvežčič, pri čemer si je pomagal s svetlobo, ki jo je oddajala ulična svetilka. Ganjeni policisti so posnetek objavili na svojem facebook profilu, Victor pa je nemudoma postal spletna senzacija. Zgodbo so nemudoma pograbili lokalni mediji, dečkovo ime pa je posledično zaokrožilo po mediji po vsem svetu. 

Izkazalo se je, da Victorjeva družina zaradi revščine nima dovolj denarja, da bi ponudniku električne energije plačala vgradno števca za elektriko, zato so ponoči notranje prostore osvetljevali zgolj s svečo. Kadar Victor svoje domače naloge ni uspel opraviti pred sončnim zahodom, se je naveličan šibke svetlobe, ki jo je oddajala sveča, raje odpravil na ulico in sedel pod ulično svetilko. »Sin mi je nekega dne dejal, da bo zaradi sveče znorel, in se odpravil na ulico,« je za Panamericana TV dejala njegova mati Rosa Angulo Cordoba. Pojasnila je še, da njen Viktor, ki obiskuje šesti razred osnovne šole, pouk jemlje zelo resno in v šoli dobiva dobre ocene, čeprav mora tudi doma pomagati pri delu. Družina ima v lasti več ovac, Victor pa je dopoldne šolar in popoldne pastir. Novinarjem je sicer pojasnil, da si želi postati »policist, da bo tako lahko odpravil korupcijo.« 

Victorjeva zgodba je ganila tudi župana mesta Moche, ki je družino v naslednjih dneh obiskal in obljubil, da bo vgradnjo števca plačal sam. Elektrike si sicer ne more privoščiti kar pet odstotkov gospodinjstev v mestu.