Muellerjevo poročilo

Trump slavi, njegov sin trdi, da je povzetek dokazuje, "kar je vsak pri zdravi pameti že zdavnaj vedel"

G.G./STA
25. 3. 2019, 08.06
Posodobljeno: 25. 3. 2019, 08.10
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je zadovoljen. Po objavi povzetka poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve v meni, da je popolnoma oproščen krivde.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

Mueller je poročilo o svoji preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017, predal v petek. Pravosodni minister ZDA Robert Barr je v nedeljo v povzetku poročila zapisal, da Mueller ni sklenil, da je predsednik ZDA Donald Trump zagrešil kaznivo dejanje, vendar pa ga tudi ni opral krivde. Poročilo je zaupno, pravosodni minister Barr pa je za zdaj poslal kongresu le povzetek na štirih straneh.

Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. Barr obenem pravi, da Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde oziroma ga razglasila za nedolžnega oviranja pravosodja oziroma kaznivega dejanja. Mueller prav tako ni našel dovolj dokazov, da bi Trumpovi sodelavci pomagali Rusom pri vpletanju v volitve 2016.

Trump je v odzivu na objavo povzetka v nedeljo razglasil popolno in celovito oprostitev in poudaril, da ni bilo nobenega sodelovanja z Rusi in nobenega oviranja pravosodja. Preiskavo je znova razglasil za nezakonit poskus strmoglavljenja oblasti in menil, da je škoda, da je morala Amerika to prestajati.

Njegov sin Donald mlajši je sporočil, da povzetek dokazuje, kar je vsak pri zdravi pameti že zdavnaj vedel, sin Eric Trump pa je zahteval opravičilo od medijev.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je sporočil, da je imel predsednik Trump prav, ko je zanikal sodelovanje kampanje z Rusi. Poudaril je še, da je vpletanje Rusije v ameriške politične ustanove, ki se nadaljuje, nevarno in moteče.

Vodja Trumpove kampanje za ponovno izvolitev Brad Parscale je zatrdil, da je Mueller Trumpa popolnoma opral vse krivde, teorija zarote o sodelovanju z Rusi je razkrita kot prevara, demokrati pa so ujeti v mrežo laži in zavajanj.

Demokrati zahtevajo objavo celega dokumenta

Kongresni demokrati po drugi strani zahtevajo javno objavo celega dokumenta in poudarjajo, da poročilo Trumpa ni eksplicitno opralo krivde.

Predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa Jerrold Nadler je sporočil, da bo izdal poziv za objavo celotnega Muellerjevega poročila, ne le povzetka. Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff pa je napovedal poziv za zaslišanje Roberta Muellerja.

Nadler je zatrdil, da Muellerjevo poročilo prav gotovo ni jasno in eksplicitno opralo Trumpa krivde. Barrov povzetek naj bi le kazal, da ni bilo dokazov za oviranje pravosodja, ki bi bili brez sence dvoma.

Vsi drugi demokrati, na čelu s predsedniškimi kandidati, pa so po objavi povzetka pozvali k javnemu zaslišanju tako Barra kot Muellerja ter objavi celotnega poročila. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je zavrnila možnost zaupne predaje poročila in zahteva objavo vsega.