Po preštetju več kot 90 odstotkov glasov presenetljivo vodi stranka Palang Pračarat vodje vojaške hunte Prajuta Čanoče, ki ima s tem dobre možnosti, da ostane premier.

Prvi neuradni izidi po preštetju 92 odstotkov glasov kažejo, da je stranka Palang Pračarat prejela 7,5 milijona glasov, medtem ko je opozicijska Pheu Thai, ki je povezana z v izgnanstvu živečim nekdanjim premierjem Taksinom Šinavatro, dobila 7 milijonov glasov volivcev. V zadnjih 20 letih so stranke povezane s Taksinom sicer zmagale na vseh volitvah, a jih je vedno iz oblasti vrgla vojska.

Prvi izidi so presenečenje, saj so javnomnenjske ankete pred volitvami kazale, da bi lahko stranka Pheu Thai dobila večino v spodnjem domu parlamenta.

Predsednik volilne komisije Ittiporn Boonprakong je imel danes novinarsko konferenco, vendar pri tem ni predstavil predhodnih uradnih izidov. Kot je dejal, bo več informacij na voljo v ponedeljek. Končne izide je sicer moč pričakovati šele v nekaj tednih.

Po ocenah volilne komisije se je volitev udeležilo 80 odstotkov od 51 milijonov volilnih upravičencev. Več kot sedem milijonov ljudi, starih od 18 do 25 let, je lahko tokrat prvič oddalo svoj glas. Po ocenah analitikov bi lahko njihovi glasovi pomembno prispevali k porazdelitvi glasov med političnimi strankami.

Na predvečer volitev je državna televizija objavila poziv tajskega kralja Mahe Vadžiralongkorna volivcem, naj podprejo "dobre" voditelje, da bi preprečili "kaos" v državi.

Na Tajskem ima oblast vojaška hunta pod vodstvom 65-letnega generala Čanoče, ki je oblast prevzela leta 2014 po večmesečnih množičnih protestih proti vladi premierke Jinglik Šinavatre, Taksinove sestre. Vojska je takrat obljubila, da bo znova vzpostavila red in zgladila velike politične delitve v državi. Šele nato pa naj bi znova vzpostavili demokracijo.

Hunta je od takrat petkrat preložila datum volitev in vladala dlje kot večina izvoljenih vlad. Nazadnje pa je vendarle pristala, da bodo volitve 24. marca.

Vodja hunte Prajut, ki si želi ostati na položaju premierja, ima po mnenju analitikov velike možnosti, da mu bo to uspelo. Na svoji strani ima namreč 250-članski senat, ki bo o premierju glasoval skupaj s 500-članskim spodnjim domom narodne skupščine. V skladu z ustavo hunta imenuje vse člane senata.