Afera

Razburil posnetek reševalca, ki naj bi dobavljal apaurine

Janja Ambrožič, Dolenjski list
24. 3. 2019, 19.20
Deli članek:

V javnost je prišel posnetek, na katerem se trebanjski reševalec domnevno z odvisnikom pogovarja o dobavi pomirjeval. Zadevo je prevzela policija.

M24
Še vedno ni jasno, kdo in zakaj je pogovor snemal.

Pogovor dveh moških. Prvi glas pravi: »Daj mi nekaj povej, imaš kakšno ampulo apaurina, nujno rabim?« Odgovor drugega: »Stari, ko bi mi to prej rekel, bi ti pripeljal, zdaj pa nimam.« Prvi reče: »OK, drugič.« Drugi: »Če bi prej rekel, bi ti jih pripeljal eno škatlo.« Tak je dialog dveh moških na posnetku, ki ga je objavila ena od komercialnih televizij; iz prispevka je razbrati, da naj bi bil tisti, ki je dobavljal pomirjevala, reševalec iz Zdravstvenega doma Trebnje, drugi pa odvisnik.

SPORAZUMNA ODPOVED?

Obrnili smo se na direktorico omenjenega zdravstvenega doma Vero Rozman in ta je pojasnila, da je za posnetek izvedela od novinarja. »Dobila sem celoten posnetek, ki je bil posredovan tudi na policijo. Govorila sem s komandirjem Policijske postaje Trebnje in povedal je, da bodo postopek vodili po svojih pravilih,« je dejala. V zdravstvenem domu so sprožili postopke v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in kolektivno pogodbo. »Zaposlenega smo povabili na razgovor, da se izjasni v zvezi z dogodkom. Poskušali bomo sporazumno rešiti zadeve. Rekel je, da mora o tem še razmisliti.« Torej najverjetneje sledi sporazumna odpoved delovnega razmerja.

VEČJA ŠKODA LE NA UGLEDU

Povedala je, da zdravila, kot je apaurin, uporabljajo predvsem v ambulanti nujne medicinske pomoči oziroma jih imajo tudi drugi zdravniki v ambulantah ter so namenjena za hitre pomiritve stisk, tiščanja v prsih in podobno. Poudarila je, da gre za zelo majhne količine. »V centralnem skladišču imamo za celoten zdravstveni dom trenutno na zalogi tri škatle apaurina in prav toliko tadola. Po ambulantah imajo tedensko zalogo, kar v praksi pomeni, da jim damo eno škatlo in jo imajo za pol leta. Pri nas je res zelo majhna poraba teh substanc.« Ker v zdravstvenem domu večje zaloge zdravil, ki jih je sicer mogoče dobiti le na recept, nimajo, tudi o večjih količinah, ki bi izginile, direktorica ni mogla govoriti. »Za nas tako ni nastala večja finančna škoda, je pa zato prizadet naš ugled.«

ja
Vera Rozman

MED BOLJŠIMI REŠEVALCI

Zanimalo nas je, kakšne izkušnje so imeli z zaposlenim, ki se je znašel na posnetku. »Pri nas je že dolga leta, je strokovnjak na svojem področju, ocenjujem, da je med boljšimi. Ima primeren odnos do pacientov, vedno je pripravljen pomagati; tudi če je kdaj kdo od kolegov potreboval zamenjavo, je vskočil, zelo je komunikativen in ravno zaradi tega mi je še toliko bolj žal, da se je to zgodilo,« je dodala Rozmanova.

Pravzaprav se zastavlja vprašanje, ali je reševalec res prodajal prepovedane substance, kajti nikjer na posnetku ni slišati pogovora o denarju. Denimo, da bi jih jemal v zdravstvenem domu in prodajal odvisnikom, prav veliko ne bi mogel zaslužiti, saj je direktorica povedala, da jih v večjih količinah nimajo, manjše količine pa niso dobičkonosne – tableta apaurina na črnem trgu stane zgolj nekaj evrov.

Za ravnanje reševalca ni opravičila, se pa zdi, da vsega vendarle ne vemo. Tudi tega ne, kdo in zakaj je snemal pogovor.