Nenadna smrt

Se je tragično preminula bolnica iz Velikovca med transfuzijo krvi okužila z malarijo?

S.R.
20. 3. 2019, 13.26
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 13.33
Deli članek:

V bolnišnici v Celovcu je nenadno umrla 86-letna ženska. Obstajajo sumi, da se je pri transfuziji krvi okužila z malarijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

86-letnici iz Velikovca na avstrijskem Koroškem je po operaciji kolka, ki jo je prestala konec februarja letos, zdravstveno stanje nenadoma začelo zelo hitro pešati, zato je zopet pristala v bolnišnici v Celovcu. V nekaj dneh je nato umrla. Tožilstvo je zaradi suma, da se je pri transfuziji krvi okužila z malarijo, sprožilo preiskavo. Kot poroča avstrijski Kronenzeitung, naj bi bil hitri test na malarijo, ki so ga pred smrtjo izvedli na bolnici, pozitiven. Ker 86-letnica v tem času ni odpotovala v kakšen eksotičen kraj, sumijo, da je bila s plazmodiji okužena kri, ki jo je med operacijo kolka prejela s transfuzijo. 

Tiskovna predstavnica Rdečega križa Melanie Reiter je sicer poudarila, da morebitno okužbo krvi še vedno ugotavljajo, analizo pa bodo izvedli v enem od laboratorijev v Nemčiji. Izsledki bodo predvidoma znani v petek. Pojasnila je še, da se kri krvodajalcev testira na prisotnost vse vrste virusov in patogenov, »celo na virus zahodnega Nila,« da pa ti testi ne vključujejo malarije. V tem primeru se zanašajo na iskrenost krvodajalcev, ki morajo pred darovanjem krvi izpolniti vprašalnik. Ta vključuje tudi vprašanje, ali so nedavno obiskali kakšno od območij, ki jih pesti malarija. 

Tožilstvo zadevo sicer preiskuje v smeri povzročitve smrti iz malomarnosti.