V SMC so potrdili, da so Lebnovo izjavo prejeli, Leben sam pa je izstop potrdil za Delo. Več ni želel komentirati, napovedal je le, da se vrača na prejšnje delovno mesto, kjer je imel med ministrovanjem zamrznjeno pogodbo. Ko bo tudi formalno predal posle na ministrstvu svojemu nasledniku, ki bo predvidoma Simon Zajc, se bo Leben torej vrnil v družbo BLS Sinergije, ki se ukvarja s poslovnimi usmeritvami. Še vsaj dva tedna bo Leben zaradi poškodbe noge sicer na bolniški, še dodaja spletno Delo.

jure leben, marjan šarec
Bobo
Šarec je večkrat pohvalil Lebna.

Lebna so nekateri ocenili kot sposobnega ministra, pokopala pa ga je afera z maketo drugega tira, ki je izbruhnila v času prejšnje vlade, ko je bil Leben državni sekretar zadolžen za ta projekt.

Ob tem, ko je Leben svoj odhod z ministrske funkcije uskladil s premierjem Marjanom Šarcem, in ob dejstvu, da je bil Šarec z Lebnovim delom zadovoljen in je napovedal, da bosta še sodelovala, če organi pregona v zgodbi z maketo ne bodo našli nepravilnosti pri Lebnovem minulem delu, je bilo v zadnjih tednih slišati vse več ugibanj, ali bi Leben v prihodnosti lahko postal član LMŠ.

miro cerar, jure leben
STA
V stranki SMC so navedli le, da razumejo Lebnove razloge "osebne narave".