odpadne vode

Tudi po uporabi kokaina se Slovenija uvršča v 'zlato sredino'

B.K.
14. 3. 2019, 14.19
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 14.30
Deli članek:

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je objavil rezultate analiz odpadne vode za leto 2018. Vrednosti za Ljubljano so v primerjavi z lanskim letom nižje, slovenska mesta pa se v primerjavi z ostalimi sodelujočimi razvrščajo v zlato sredino.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

IJS
Mehanizem epidemiologije odpadnih vod.

Epidemiologija odpadnih vod (WBE) je inovativni pristop za ocenjevanje porabe drog na območju določene populacije, ki ga pokriva čistilna naprava. S to metodo analiziramo vsebnosti posameznih drog v odpadnih vodah in z upoštevanjem osnovnih parametrov delovanja čistilne naprave ocenimo uporabo drog pri ljudeh, ki prebivajo ali se zadržujejo na izbranih območjih.

Leta 2017 so se raziskovalci Odseka za znanosti o okolju Instituta Jožef Stefan pridružili evropskemu projektu za analizo odpadnih vod, ki ga podpira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami.

V letu 2017 je bilo v projekt vključenih 73 mest iz 23 držav, vključno z Ljubljano, leta 2018 pa že 85 mest v 27 državah, vključno z Ljubljano, Mariborom in Domžale-Kamnikom.

V Ljubljani pričakovano največ drog, a še vedno pod evropskim povprečjem

Rezultati analize iz leta 2018 kažejo, da ima v Sloveniji najvišje vsebnosti biomarkerjev prepovedanih drog Ljubljana, vsa tri preučevana slovenska mesta pa so uvrščena na sredino ali v spodnjo polovico. Tudi v Ljubljani se je vsebnost biomarkerjev glede na leto 2017 zmanjšala, a raziskovalci opozarjajo, da dve zaporedni leti nista dovolj za določitev trenda.

STA
Čistilna naprava

Podatki iz vseh treh slovenskih čistilnih naprav se uvrščajo nekje v spodnjo sredino po zaznani uporabi kokaina

Pri uporabi droge MDMA, na ulici znane pod imenom ekstazi, se Ljubljana uvršča malce nad povprečje, Maribor in Domžale-Kamnik pa sta krepko pod povprečjem.

Prav tako sta Ljubljana in Domžale-Kamnik bila lani pod povprečjem glede vsebnosti kanabinoida THC v odpadnih vodah.

Za amfetamin in metamfetamin so vsa vključena slovenska mesta globoko pod povprečjem.

Raziskava sicer kaže, da je v Sloveniji najbolj množično uporabljena droga konoplja, sledi kokain, amfetaminske droge in ostale prepovedane droge pa se pojavljajo redkeje.

Drugo leto rezulati iz petih slovenskih mest

V marcu in aprilu 2019 ponovno poteka odvzem vzorcev odpadne vode. Letos bo v študijo vključenih kar pet slovenskih čistilnih naprav: Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Domžale–Kamnik in Koper.