Plenković: Zelo ustvarjalna manipulacija

So hrvaški vohuni sodelovali s teroristi, da bi potrdili obtožbe predsednice Grabar-Kitarovićeve?

G.G./STA
14. 3. 2019, 13.58
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 14.22
Deli članek:

Na račun hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović letijo hude obtožbe.

Profimedia
Grabar-Kitarovićeva je decembra 2016 izjavila, da se je treba soočiti z dejstvom, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov skupine Islamska država (IS).
Hrvaški premier Andrej Plenković pravi, da so Mektićeve izjave "zelo ustvarjalna manipulacija". "Gre za popolno neumnost, ki jo v celoti zavračam," je Plenković dejal novinarjem. Domnevno vpletenost hrvaških diplomatov je ocenil kot "še večji nesmisel".

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić je za spletni portal faktor.ba povedal, da so varnostne službe BiH po večletnem operativnem delu preprečile poskus hrvaških obveščevalcev, da bi pridobili pripadnike salafističnega gibanja v BiH. Skušali naj bi jih prepričati, da bi skladiščili orožje v islamskih verskih objektih. Potem pa naj bi orožje "našli", s čimer bi se potrdile obtožbe Grabar-Kitarovićeve o na tisoče skrajnežih in terorističnih središčih v BiH.

Po Mektićevih navedbah je celotno hrvaško operacijo koordiniral hrvaški konzul v Tuzli Ivan Bandić. Vključene naj bi bile tudi nekatere osebe iz BiH. Izpostavil je novinarja radiotelevizije Republike srbske Mata Đakovića, ki sicer velja za osebo, ki je tesno povezana s predsedujočim predsedstva BiH Miloradom Dodikom

O domnevni operaciji hrvaških obveščevalno-diplomatskih krogov je poročal tudi spletni portal žurnal.info, ki je omenjal, da je v domnevno oboroževanje skrajnežev vpleten tudi Mektićev namestnik Mijo Krešić.

Sporna izjava hrvaške predsednice

Grabar-Kitarovićeva je decembra 2016 izjavila, da se je treba soočiti z dejstvom, da se v BiH vračajo tisoči pripadnikov skupine Islamska država (IS) iz bojev v Iraku in Siriji ter da ni zanemarljiv niti vpliv nekaterih drugih držav na BiH. Njene izjave je Mektić takoj zanikal kot "lažne in neutemeljene".

Hrvaška obveščevalna služba (SOA) je v svojem sporočilu za obdobje med junijem 2016 in septembrom 2017 objavila, da v Albaniji, BiH, na Kosovu, v Makedoniji in Srbiji obstaja več kot 10.000 privržencev salafizma, polovica od tega v BiH. Vsi niso pripadniki džihadističnega in takfirskega salafizma, ki podpira teroristične napade, temveč so med njimi tudi "politični salafisti", ki nasprotujejo nasilju, so ocenili jeseni 2017.

SOA je v današnjem sporočilu za javnost zavrnila vse obtožbe, vključno s tistimi, da bi Hrvaška pomagala teroristom. Izpostavili so, da je prav boj proti terorizmu prednostna naloga, ki jo izvajajo v sodelovanju z zaveznicami v Evropski uniji in zvezi Nato. Kot so dodali, so od kolegov iz BiH zahtevali, da se uradno izrečejo "neresničnih navedbah" ter napovedali, da bodo o njih obvestili hrvaške mednarodne partnerje.

Medtem so iz tožilstva BiH sporočili, da so odprli preiskavo o navedbah, da so hrvaški obveščevalci poskusili pridobiti islamske skrajneže za tihotapljenje orožja v BiH. Nameravajo zaslišati vse osebe, ki so posredovale informacije o tovrstnih dejavnostih.