Atentat

Šef mafijske družine Gambino ustreljen v New Yorku

B.K.
14. 3. 2019, 12.49
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 14.26
Deli članek:

Gre za prvi umor mafijskega šefa v zadnjih 30 letih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zloglasni šef newyorške mafijske družine Gambino Francesco Cali je bil ustreljen na Staten Islandu v New Yorku, poroča britanski časnik The Guardian.

53-letni Cali, znan pod vzdevkom Franky Boy, je prvi newyorški mafijski šef v zadnjih 30 letih, ki je umrl v atentatu. Zadnji mafijski šef, ki so ga umorili v New Yorku je bil Paul Castellano, prav tako iz družine Gambino. Ustrelili so ga leta 1985, pred restavracijo na Manhattnu.

Cali naj bi se na vrh mafijske organizacije zavihtel leta 2015, v življenju pa je bil samo enkrat preganjan zaradi kaznivega dejanja. Leta 2008 je priznal krivdo za izsiljevanje v procesu gradnje dirkališča za priljubljen ameriški avtomobilski šport Nascar na Staten Islandu. Projekt ni nikoli zaživel.

Mafijska družina Gambino je v New Yorku aktivna že vsaj od 50. let preteklega stoletja. Razvila se je iz mafijske družine Mangano, štejejo jo med eno izmed petih velikih mafijskih družin, ki so dolga desetletja dominirale New York. Zvezni pregoni mafijcev v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja so nato moč organiziranega kriminala oslabili.