jok in stok

VIDEO: Kako neslavno so končali zadnji borci Islamske države

B.K.
13. 3. 2019, 09.09
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 13.15
Deli članek:

"Jutri, bog daj, bomo v nebesih. Oni pa se bodo cvrli v peklu," je na zadnjem posnetku Islamske države dejal eden izmed njenih borcev.

Profimedia
Pripadnik SDF po uspešnemu napadu na položaje Islamske države.

Divji napad Sirskih demokratičnih sil (SDF), sestavljenih primarno iz kurdskih borcev, na zadnje utrjene položaje Islamske države v vasi Baghuz na jugovzhodu Sirije, se danes nadaljuje. Ob tem se je iz vasi vsulo na tisoče islamistov in njihovih družin, ki si ob bridkem koncu želijo rešiti kožo, poroča katarska televizija Aljazeera.

"Ko bodo naše sile potrdile, da so se predali vsi, ki so to želeli, bomo s spopadi nadaljevali," je bil jasen predstavnik SDF Mustafa Bali, ki je na twitterju potrdil, da se je od začetka zadnje ofenzive do torka zvečer skupno predalo že več kot 3.000 članov Islamske države.

Profimedia
Med evakuiranimi civilisti je tudi mnogo žena in otrok islamističnih borcev.

Spopadi so se nadaljevali tudi ponoči, SDF pa so odločeni pritiskati, dokler iz vasi ne izbezljajo še zadnjih islamistov. "Cilj našega napada je teroriziranje borcev Islamske države, zato da se predajo in izpustijo tudi civiliste," je dejal poveljnik SDF Ali Cheir, ki je poveljeval nočni ofenzivi.

Medtem je islamistična skupina objavila nov promocijski video, ki nenamerno prikazuje propad takoimenovanega kalifata. Dvominutni video, ki so ga v Baghuzu posneli med redkimi zatišji, je v močnem kontrastu s promocijskimi videi, ki jih je skupina objavljala ob svojem vzponu. Nič več ni videti dragih montaž, posnetkov iz zraka, ali slišati obdelane glasbene podlage.

Profimedia
V nočnih spopadih naj bi bili islamistični borci dokončno poraženi.

Prav tako je drugačna vsebina. Nič več ni motivacijskih govorov, ki obljubljajo zmago, 'kalifat' se poslavlja s stokanjem: "Kaj je naša krivda? Kaj je naš zločin? Zakaj nas obstreljujejo letala, zakaj so se združile vse države nevernega sveta, da nas tolčejo? Zakaj nas oblegajo, zakaj nas noč in dan bombardirajo, svet pa molči, se zbira in vojskuje proti nam?" Tako, po poročanju britanskega časnika The Guardian, v posnetku govori obupani islamistični borec, ki se predstavi kot Abu Abid al Azim. "Hoteli smo uvesti šeriatsko pravo. Jutri, če bo bog dal, bomo v nebesih. In oni se bodo cvrli v peklu," je zaključil.

Profimedia
Abu Abid al Azim se v videu sprašuje, kaj je njegov zločin.

In res se zdi, da islamistom v Siriji ostaja le še izbira predaje ali smrti. "Operacija je zaključena," je za arabsko televizijo Al Hadath samozavestno dejal predstavnik SDF Kino Gabriel. "No, skoraj zaključena. Potrebujemo še malce časa, da jo v praksi zaključimo tudi na terenu."

Sile SDF so vas Baghuz oblegale več tednov. Napredovanje je bilo počasno, ker je bila v vasi poleg borcev tudi množica civilistov. Zato so napade prekinjali z daljšimi premori, med katerimi so jih skušali odstraniti iz mesta spopadov.

Profimedia
SDF so iz primeža Islamske države rešili tudi nekaj pripadnikov jazidske etnične in religijske manjšine.