Ministrica predstavlja

Ministrica Ksenija Klampfer: Nikomur ne bo treba delati več kot 40 let

G.G.
13. 3. 2019, 08.45
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 11.14
Deli članek:

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je predstavila predloge zakonskih sprememb na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

STA
Ksenija Klampfer je zaključila z besedami, da nikomur ne bo treba delati več kot 40 let. Če pa kdo želel, bo tudi plačan.

Na včerajšnjem koalicijskem vrhu na Brdo pri Kranju so se pogovarjali tudi o pokojninski zakonodaji. Danes je ministrica Ksenija Klampfer predstavila podrobnostih. Ena od glavnih novosti je postopno zvišanje upokojitvene starosti za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe. Po predlogu ministrstva se jim bo upokojitvena starost dvignila na 67 let. Zviševanje naj bi začeli uvajati od leta 2023, sprememba pa bo zaključena do leta 2034. Trenutno se lahko tisti, ki nimajo 40 let delovne dobe, upokojijo pri 65 letih. 

Predlagano je tudi zvišanje odmernega odstotka. Ta naj bi bil tako za moške in ženske, ki dopolnijo 40 let pokojninske dobe 63 odstoten.

Večina bi pozdravila tudi spremembo pogojev za hkratno prejemanje pokojnine za tiste, ki še delajo in so izpolnili pogoje za starostno pokojnino. Zdaj lahko ob delu prejemajo 20 odstotkov pokojnine, ta odstotek pa naj bi dvignili na 50.