Meng Wanzhou

Finančna direktorica Huaweija toži Kanado

J.P.
4. 3. 2019, 09.47
Posodobljeno: 4. 3. 2019, 09.53
Deli članek:

Kanadska vlada jo je izročila ZDA, kjer je bila obtožena kršitev sankcij proti Iranu.

Reuters
Finančna direktorica podjetja Huawei Meng Wanzhou.

Meng Wanzhou je bila decembra lani aretirana na letališču v Vancouvru – kanadske oblasti so ravnale v skladu z nalogom ZDA. Primer je ohladil diplomatske odnose med Kitajsko in Kanado ter sprožil povračilne ukrepe, saj je Kitajska začela zapirati državljane Kanade. Američani so takrat Huawei obtožili, da je preko svojih hčerinskih družb posloval z Iranom v času mednarodnih in ameriških sankcij.

Kršenje pravic

Finančna direktorica Huaweija je v petek vložila civilno tožbo zoper kanadsko vlado, agencijo za meje ter policijo. Očita jim kršenje njenih državljanskih pravic. Mejnim policistom očita, da so jo na letališču zadržali, preiskali in izprašali pod pretvezo, preden so jo aretirali policisti Kanadske kraljeve konjeniške policije. Na ta način naj bi dobili informacije, ki jih sicer ne bi, če bi jo nemudoma aretirali.

Kanada je na isti dan uradno sprožila postopek njene izročitve ZDA. Na sodišču se bo pojavila 6. marca, ko bo potrjeno, da je Kanada izdala sodni nalog za izročitev in bo določen datum zanjo.

Meng Wanzhou zanika vse obtožbe.