Umor

Kaj se je zgodilo s truplom Džamala Hašodžija?

B.K.
4. 3. 2019, 10.14
Posodobljeno: 4. 3. 2019, 12.19
Deli članek:

Truplo umorjenega saudijskega novinarja so najverjetneje zažgali v peči, v rezidenci saudijskega konzula.

Profimedia
Džamal Hašodži

Ogorčenje povezano z umorom saudijskega novinarja in kolumnista ameriškega časnika The Washington post Džamala Hašodžija se je umirilo, a še vedno ni znano kaj natanko se je takrat zgodilo. Spomnimo: Hašodži je 2. oktobra lani vstopil v prostore saudijskega konzulata v turškem Istanbulu, od koder se ni več vrnil. Nekaj dni za tem je turška vlada zagnala preplah in preiskavo, ki je pokazala, da je novinar v prostorih konzulata tudi izdihnil. Ugotovljeno je bilo, da je umrl med zaslišanjem, kjer naj bi ga umorila skupina saudijskih operativcev, tesno povezanih s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Saudijska kraljeva družina je smrt pripisala spletu nesrečnih okoliščin in nepazljivosti operativcev, turški preiskovalci pa so prepričani, da je bil umor skrbno načrtovan.

Profimedia
Hašodžijev vstop v prostore konzulata.

Pet mesecev po incidentu še vedno ni jasno kaj natanko se je dogajalo, prav tako pa niso našli Hašodžijevega trupla. Tega naj bi se morilci znebili tako, da so ga razkosali, odnesli iz konzulata v rezidenco saudijskega veleposlanika in nato tam zažgali v veliki peči, trdijo novinarji katarske televizije Aljazeera, ki so svojo raziskavo primera objavili v kratkem dokumentarnem filmu. Ta sestoji iz pogovorov s turškimi preiskovalci, politiki in Hašodžijevimi prijatelji.

Novinarji Aljazeere so se pogovarjali z enim izmed delavcev, ki je konstruiral omenjeno peč. Ta jim je zaupal, da je šlo za veliko peč, ki lahko doseže visoke temperature, višje od 1000 stopinj Celzija. Po navedbah turških preiskovalcev naj bi proces trajal tri dni.

Reuters
Turški kriminalist med preiskovanjem rezidence saudijskega konzula v Istanbulu.

Prvi človek, ki je z umorom soočil saudijske oblasti naj bi sicer bil vodja turških obveščevalcev Hakan Fidan, ki je poklical prestolonaslednika in od njega zahteval, da razkrije, kje se nahajajo posmrtni ostanki novinarja. Mohamed bin Salman je zahtevo zavrnil, jo označil za "nesprejemljivo grožnjo" in odložil slušalko, v dokumentarcu navaja Aljazeera.

Saudijski dvor še vedno trdi, da so za umor odogovorni operativci, ki so delali na lastno pest. A s tem se ne strinjajo mnoge mednarodne organizacije in tuje obveščevalne službe. Ameriška obveščevalna služba CIA je tako denimo prepričana, da za umorom stoji Mohamed bin Salman, vodja preiskovalcev pri Združenih narodih Agnes Callmard pa ga je označila za "brutalen in načrtovan umor, ki so ga izvedli uradniki Saudove Arabije." Družina Saud obtožbe zavrača.

Reuters
Hašodžija naj bi zadavili takoj po prihodu na konzulat.

Mednarodni preiskovalci, ki so z delom pričeli konec januarja, naj bi zaključke preiskave objavili junija.