Religijski ekstremizem

Kravji skrajneži v Indiji umorili že 44 ljudi

B.K.
20. 2. 2019, 13.08
Posodobljeno: 20. 2. 2019, 13.26
Deli članek:

Skrajne skupine za obrambo svetih indijskih živali so v zadnjih treh letih umorile najmanj 44 ljudi, kaže poročilo humanitarne organizacij Human Rights Watch (HRW).

Profimedia
V hindujskih tradicijah so krave svete živali.

Več kot sto strani dolgo poročilo HRW kaže na zaskrbljujoč porast religijskega ekstremizma v Indiji, poroča tiskovna agencija Bloomberg. Skupine, ki se ukvarjajo z zaščito krav, te so v hindujskih tradicijah obravnavane kot svete živali, naj bi podpirali tudi indijski nacionalistični politiki.

Od maja 2015 do konca preteklega leta so omenjene skupine izvedle več kot 100 napadov, v katerih je bilo umorjenih najmanj 44 ljudi, okoli 280 pa je bilo ranjenih. 36 smrtnih žrtev je po podatkih HRW bilo pripadnikov muslimanske manjšine v Indiji. Zadnja žrtev je bil policist, ki se je decembra lani odzval na divjanje množice, ki je v zvezni državi Uttar Pradeš protestirala proti zakolu goveda.

Humanitarna organizacija je del odgovornosti za religijsko nasilje pripisala tudi indijski vladajoči stranki Bharatiya Janata, premierja Narendre Modija. Politiki te stranke naj bi vse večkrat uporabljali retoriko, ki je spodbujala nasilne kampanje proti porabi govejega mesa.

Profimedia
Indija je največji izvoznik govejih izdelkov na svetu.

Modi je sicer že pred časom tovrstno nasilje obsodil, tiskovni predstavnik njegove stranke pa je zatrdil, da so omenjene skupine nasilje izvajale tudi v času, ko je Indijo vodila sedaj opozicijska stranka Indijski nacionalni kongres.

HRW ob tem ugotavlja, da tovrstno nasilje škodi indijskemu gospodarstvu. Kmetje so namreč živino, ki ni ustvarjala dobičkov prodajali v klavnice, zdaj pa vse večrat tega ne storijo, saj se bojijo nasilja ekstremističnih skupin. Krave zato prosto tavajo po podeželju in uničujejo poljščine. Nasilje prav tako vpliva na izvoz govejih izdelkov. Indija je sicer največji izvoznik govejih izdelkov na svetu, leta 2016 je obvladovala kar 20 odstotkov svetovnega tržnega deleža.