Pravi trenutek, sreča in pomoč sodelavcev

Bill Gates: »Plačal sem za 10 milijard davkov, a to ni dovolj!«

R.T.
13. 2. 2019, 10.03
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 10.11
Deli članek:

Ustanovitelj podjetja Microsoft in eden najbogatejših ljudi na svetu meni, da si on sam in njemu podobni »ne zaslužijo bogastva, ki ga imajo.« Meni, da bi morali plačati še precej več davkov.

Reuters
Bill Gates

63-letni Bill Gates, ki naj bi pod palcem držal približno 73 milijard ameriških zelencev (65 milijard evrov), je v nedavnem intervjuju dejal, da bi morali on in drugi mogotci po svetu prispevati več za dobrobit človeštva. »Plačal sem za več kot 10 milijard dolarjev davkov, a to ni dovolj. Nisem izigraval zakonov, a menim, da bi morale biti stvari zastavljene bolj progresivno,« je dejal ameriški programer in poslovnež.

Gates, sicer oče treh otrok, je eden od peščice milijarderjev, ki so obljubili, da bodo po smrti večino svojega bogastva zapustili dobrodelnim organizacijam in ne svojemu potomstvu. 63-letnik, ki se je pred leti poslovil od aktivne vloge v podjetju in se povsem posvetil dobrodelnim dejavnostim, predvsem delu v Fundaciji Billa in Melinde Gates, ki jo upravlja s skupaj s soprogo, je še povedal, da si »bogastva ne zasluži.« »Nihče si ga ne zasluži. Bogastvo je posledica pravega trenutka, sreče in pomoči mojih sodelavcev. Seveda sem trdo delal, pri čemer mi je programiranje koristilo, a koristil mi je tudi svetovni ustroj.« 

Je velik podpornik dviga davka na dediščino. V ZDA lahko starši otrokom denimo zapustijo do približno 10 milijonov evrov, brez da bi za to morali plačati davek. »Menim, da ne bi bilo dobro niti za moje otroke niti za družbo, če bi jim zapustil vso bogastvo,« pravi. Otrok seveda ne bo pustil na beraški palici, še vedno bodo deležni zajetne dediščine, a bo večino bogastva zapustil fundaciji.