test

Rusija po kitajskih stopinjah? "Odklopili" se bodo z globalnega medmrežja

T.L.
13. 2. 2019, 09.19
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 09.23
Deli članek:

Gre za poskus Kremlja v smeri vzpostavljanja "internetne samozadostnosti oziroma avtonomije", ki pa na široko odpira vrata tudi cenzuri.

Profimedia
Test se bo končal pred 1. aprilom letos.

Rusija se je odločila za nov korak, ki naj bi jo pripeljal do samozadostnosti in neodvisnosti v internetu: testno bodo celotno državo "odklopili" z globalnih ponudnikov interneta, spletni promet pa preusmerili po "notranjih kanalih" oziroma ruskih vladnih strežnikih. To pomeni, da se bodo vsi podatki, ki si jih izmenjujejo ruski državljani in ruske ustanove, prenašali le znotraj države. Gre za poskus Kremlja v smeri vzpostavljanja "internetne samozadostnosti oziroma avtonomije", če lahko temu tako rečemo.

Rusija se želi namreč pripraviti na morebitno kibernetsko vojno in zaščito domače digitalne infrastrukture v primeru blokad oziroma sankcij s strani drugih držav. Rusi so test napovedali v času, ko države pod okriljem zveze Nato stopnjujejo sankcije proti Rusiji in opozorila zaradi kibernetskih napadov na Zahodu, za katere krivijo Rusijo. Sicer pa se je zavezništvo leta 2014 dogovorilo, da lahko v primeru kibernetskega napada sproži 5. člen severnoatlantske pogodbe in odgovor celotnega zavezništva.

Preusmeritev spletnega prometna na notranje strežnike pa Rusiji ne bi omogočale le neodvisnosti od globalnih ponudnikov dostopa do interneta, ampak po kitajskem vzoru omogočilo tudi vzpostavitev učinkovitega sistema cenzure. Začasen ruski odklop globalnih ponudnikov dostopa do interneta se bo po napovedih odvijal v nekaj naslednjih tednih. Datum sicer še ni določen, bo pa test končan pred 1. aprilom letos, poročanje ZDNeta povzema Business Insider.

Za namen testa bodo ruski ponudniki internetnih storitev morali preusmeriti spletni promet, ki poteka po državi, do usmerjevalnih točk (angleško routing points), ki jih je odobrila oziroma upravlja vladna nadzorna služba za telekomunikacije Roskomnazor.

Rusko ministrstvo za množične komunikacije je leta 2017 napovedalo, da želijo do leta 2020 95 odstotkov spletnega prometa preusmeriti na domač trg.