Zavrnil ultimat EU

Maduro svari pred državljansko vojno, s prstom kaže na "okrvavljenega" Trumpa

T.L.
4. 2. 2019, 07.44
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 11.09
Deli članek:

Zavrnil je ultimat evropskih držav, da mora do nedelje razpisati demokratične predsedniške volitve, sicer bodo za začasnega predsednika priznale vodjo opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja.

Reuters
Nicolas Maduro

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro ni izključil možnosti državljanske vojne v Venezueli, v kolikor se bodo nadaljevali pritiski, da se umakne s položaja, je povedal v televizijskem intervjuju za španski program Salvados. Na vprašanje, ali se lahko kriza v Venezueli konča z državljansko vojno, je po poročanju britanskega BBC Maduro namreč dejal: "Na to vprašanje ne more danes z gotovostjo nihče odgovoriti." Dodal je, da je to odvisno od stopnje "norosti in agresivnosti severnega imperija" (ZDA) in njegovih zahodnih zaveznikov. Ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je opozoril, da bo Belo hišo zapustil omadeževan s krvjo, če bo posredoval v venezuelski krizi. 

"Prosimo, da se nihče ne vpleta v naše notranje zadeve ... in smo pripravljeni braniti našo državo." Za ameriško televizijsko mrežo CBS predsednik Trump uporabo vojaške sile ni izključil in je to možnost pustil odprto. Nasprotno pa Maduro Trumpa svari, da bi z vojaško intervencijo tvegal ponovitev vietnamske vojne.

Evropske države so danes začele priznavati vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Guaidója za začasnega predsednika. Kot prve so Guaidója priznale Španija, Velika Britanija, Francija, Švedska in Avstrija. Italija se evropskim članicam očitno ne bo pridružila in je podala veto na skupno izjavo EU o priznanju Guaidója kot začasnega predsednika Venezuele, ki bi jo morala prebrati zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, poroča Russia Today, ki se sklicuje na neuradne vire.

"Ustavi se. Ustavi se. Donald Trump! Delaš napake, ki bodo tvoje roke umazale s krvjo in predsednikovanje boš zapustil umazan s krvjo," je Maduro sporočil Trumpu. "Spoštujmo drug drugega, ali pa si želiš ponoviti Vietnam v Južni Ameriki?", je nagovarjal Maduro preko televizijskega ekrana Trumpa. 

V nedeljo se je iztekel ultimat več evropskih držav, ki so od Madura zahtevale, da do nedelje razpiše demokratične predsedniške volitve, saj bodo v nasprotnem primeru za začasnega predsednika priznale vodjo opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidója. Zahtevo so pred dobrim tednom dni postavile Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, pridružile pa so se jim še Portugalska, Nizozemska, Belgija in Avstrija. 

Maduro je zahtevo po novih volitvah zavrnil: "Od nikogar ne sprejemamo ultimata. To je tako, kot da bi rekel Evropski uniji: 'Imate sedem dni, da priznate Republiko Katalonijo, in če tega ne naredite, bomo ukrepali'." Dodal je še: "Ne, mednarodna politika ne more temeljiti na ultimatu. To spada v obdobje imperijev in kolonij."