verski voditelj

Papež poziva k spoštovanju dogovora o prekinitvi spopadov v Jemnu

J.P./STA
3. 2. 2019, 21.23
Deli članek:

Papež Frančišek je danes pred odhodom v Združene Arabske Emirate pozval k spoštovanju dogovora o prekinitvi spopadov v Jemnu, s čimer bo omogočena dostava humanitarne pomoči prebivalcem. Kot je poudaril, so prebivalci izmučeni od dolgega konflikta, žalost sestradanih otrok in njihovih staršev pa seže do Boga.

Profimedia
Papež Frančišek

"Pozivam vse vpletene strani in mednarodno skupnost, naj dovolijo nujno spoštovanje doseženega sporazuma, s katerim bodo omogočena distribucija hrane in prizadevanja v dobro tamkajšnjega prebivalstva," je dejal papež. Ob tem je dodal, da spremlja humanitarno krizo v Jemnu z veliko zaskrbljenostjo.

Papež je spregovoril pred odhodom na tridnevni obisk Združenih Arabskih Emiratov. To bo prvi obisk papeža na Arabskem polotoku, ki bo nov pomemben korak k dialogu z islamom. Papež bo v Abu Dabi predvidoma prispel danes zvečer. V ponedeljek se bo po napovedi srečal s tamkajšnjem prestolonaslednikom, šejkom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, dan kasneje pa bo vodil mašo na prostem, ki se jo bo po pričakovanjih udeležilo okoli 135.000 vernikov.

Vlada in uporniki

Jemenski konflikt je od marca 2015, ko se je vanj vpletla koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, zahteval že več kot 10.000 življenj, najrevnejša arabska država pa se je po oceni Združenih narodov pogreznila v najhujšo humanitarno krizo na svetu. Po podatkih ZN 80 odstotkov od 24 milijonov Jemencev potrebuje humanitarno pomoč, skoraj deset milijonov pa jih je na robu lakote.

Vlada in uporniki so decembra lani na pogajanjih pod okriljem ZN na Švedskem dosegli dogovor o prekinitvi spopadov v pristaniškem mestu Hudajda, skozi katero v Jemen pride več kot štiri petine uvoza in humanitarne pomoči.