Brez uspeha

ZN zahtevajo neoviran humanitarni dostop do vzhoda Sirije

B.K./STA
1. 2. 2019, 21.09
Deli članek:

Združeni narodi so danes pozvali k nemotenemu humanitarnemu dostopu do mesta Al Hol na vzhodu Sirije, kjer je glavno begunsko taborišče za notranje razseljene Sirce, ki bežijo pred nasiljem skrajne skupine Islamska država (IS). Kljub večkratnim pozivom prošnji ZN še niso ugodili.

Reuters
Sirski vojak na straži v provinci Idlib.

Samo v zadnjem tednu je po informacijah ZN pred konflikti v kraj Al Hol zbežalo več kot 10.000 ljudi. Humanitarni delavci so večkrat skupno zaprosili sile, ki nadzorujejo območje, naj uredijo pot do kraja, da bodo lahko zagotovili nujno humanitarno pomoč, je danes dejal tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Andrej Mahečić.

Območje nadzoruje arabsko-kurdsko zavezništvo Sirske demokratične sile (SDF), ki se bori še proti zadnjim ostankom IS v bližini mesta Hadžin.

Pri UNHCR opozarjajo, da so ljudje na begu pred IS opravili grozljivo pot, saj so morali prečkati minska polja in se izogibati obstreljevanju. Ko jim je uspelo doseči položaje SDF, pa so jih v teh zimskih mesecih stlačili na tovornjake brez strehe in jih prepeljali do begunskega taborišča. Večina razseljenih prebivalcev je žensk in otrok.

Begunsko taborišče pri Al Holu je prenatrpano, saj v njem živi okoli 33.000 ljudi. V zadnjih dveh mesecih je umrlo najmanj 29 otrok, večina zaradi podhladitve.