Na sodišče

Popovič in Krnčeva se (še) ne želita sprijazniti s porazom

Mirko Vorkapić
1. 2. 2019, 20.30
Deli članek:

Čeprav sta od lokalnih volitev minila že skoraj dva meseca, te še niso postale del volilne zgodovine. Tako v Kopru kot tudi v Šmarjeških Toplicah zgodba še ni povsem zaključena. Sklepno besedo bodo imela sodišča.

STA
Boris Popovič Aleša Bržana pojmuje le kot vršilca dolžnosti župana in upa na ugoditev pritožbe na upravnem sodišču.

V Občini Šmarješke Toplice so kot zadnji v državi po jesenskih lokalnih volitvah v sredo potrdili nov, enajstčlanski občinski svet. Spomnimo, županske volitve so v drugem krogu kazale na neodločen izid med Marjanom Hribarjem in Bernardko Krnc. To bi pomenilo, da bo o zmagovalcu odločal žreb. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev na volišču Bela Cerkev, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo. Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Novoizvoljeni svetniki so po štiriurni obravnavi pritožbe za dva glasova poražene stare županje Bernardke Krnc in v odsotnosti javnosti za župana potrdili Marjana Hribarja. Krnčeva pa je napovedala pritožbo upravnemu sodišču, izjav za medije ne daje.

So kršili poslovnik občinskega sveta?

Nekatere je razburila odločitev, da sta bili pritožba Krnčeve in županska prisega zaprti za javnost, kar je v nasprotju s četrtim členom poslovnika občinskega sveta, ki pravi, da se javno lahko omeji in izključi samo, če tako zaradi splošnih koristi odloči občinski svet. Svetniki so se sklicevali na 37. člen istega poslovnika, ki pa svetnikom daje možnost, da posamezno vprašanje obravnavajo brez navzočnosti javnosti. Marjan Hribar je njihovo odločitev označil za njihovo pravico. »Opravili so glasovanje, prisotne so bile strokovne službe, ki so verificirale ta izid. Tako glede volje članov občinskega sveta ni bilo nič spornega,« meni Hribar. Dodal je, da so s tem dolgotrajni volilni postopki končani, primopredaja poslov pa je minila korektno. Glede pritožbe na upravnem sodišču pa Hribar pojasnjuje, da ima vsaka stranka možnost vložiti tožbo. »Ti procesi bodo na sodišču stekli, občina pa more iti s svojo dejavnostjo naprej.« Pravni zastopnik Krnčeve Damijan Gregorc je sicer po zaključku seje dejal, da je pritožbo dopolnil še z domnevnimi nepravilnostmi pred volitvami in med njimi.

Medtem pa v Kopru …

Nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, ki še vedno bije boj zoper rezultat volitev, zapuščajo njegovi nekdanji podporniki, ki jih je označil za izdajalce. Šest dozdajšnjih občinskih svetnikov iz vrst Koper je naš na čelu z nekdanjim podžupanom Petrom Bolčičem s petkom ustanavlja klub neodvisnih svetnikov. Kot je pojasnil Bolčič, so ugotovili, da bodo tako lažje delovali v dobro občanov in občine. Stranka nekdanjega župana Borisa Popoviča bo tako v 33-članskem občinskem svetu štela samo še sedem svetnikov. Glede možnosti sodelovanja z novim županom Alešem Bržanom, ki vsaj za zdaj v občinskem svetu nima formalne koalicije, je Bolčič povedal, da želijo »pomagati aktualnemu županu, da čim bolje izpelje ta mandat«.

»Aleš Bržan je le v. d. župana«

Boris Popovič in njegov odvetnik Franci Matoz pa še vedno upata na uspeh na upravnem sodišču, kamor se je Popovič pritožil zoper sklep koprskega občinskega sveta, ki je priznal zmago Aleša Bržana in ga potrdil za župana. Matoz pričakuje, da bo sodišče Popovičevi pritožbi ugodilo. Medtem je pred dnevi novogoriški oddelek upravnega sodišča zavrnil zahtevo Borisa Popoviča za začasno odredbo, s katero bi do odločitve sodišča prekinili županovanje Aleša Bržana v Kopru.

Na to odločitev se po Matozovih besedah ne bodo pritožili, saj pričakujejo, da bo prej odločeno v glavni stvari, in ne želijo, da se povzroča zastoj. Da Boris Popovič le začasno priznava županovanje Bržana, je razvidno tudi iz nedavnega zapisa na njegovem facebook profilu, ki je po vsej verjetnosti uperjen proti »odpadniškim« svetnikom: »Moji izdajalci iz Koper je naš že veselo poskakujejo okrog v. d. župana ... in poskušajo na vsak način biti zmagovalci, čeprav so poraženci.«

STA
Občinski svet Šmarjeških Toplic, ki je zasedal za zaprtimi vrati je potrdil mandat Marjana Hribarja.