okoljske stavke

Šolarji 'špricajo' pouk za dobrobit okolja, vedno več jih je

B.K.
1. 2. 2019, 18.02
Deli članek:

35.000 belgijskih šolarjev je v četrtek zapustilo učilnice in se pridružilo protestom za obrambo okolja.

Profimedia
Švedinja Greta Thunberg je postala navdih za množice okoljskih aktivistov po vsem svetu.

Protesti, šolske stavke in druge aktivnosti, katerih namen je pritisk na odločevalce, da resneje in konkretneje pristopijo k boju proti podnebnim spremembam, potekajo že četrti zaporedni teden.

Tovrstne podnebne stavke že dlje časa potekajo po mnogih državah sveta, navdahnila pa jih je 16-letna okoljska aktivista iz Švedske Greta Thunberg, ki je avgusta lani protestno nehala hoditi v šolo, zaradi hudih vročinskih valov in divjih požarov, ki so takrat pestili prebivalce te nordijske države. Zahtevala je konec uporabe fosilnih goriv in druge ambiciozne ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

»Podnebje je katastrofa,« je za tiskovno agencijo Reuters dejala 15-letna Allison, ki je šolsko stavko izvajala v Bruslju, kjer je protestiralo 12.000 ljudi. »To je naš planet in generacija pred nami ni zanj naredila nič. Čez 20, 30 let bomo vsi migranti, vsi se bomo odselili s tega planeta.« »Planet so nam pustili v slabem stanju. Naša naloga je, da to spremenimo,« je prepričan 17-letni Manon. »Zmoremo to.«

V Belgiji in Franciji je sicer ob koncu tedna za boj proti podnebnim spremembam demonstriralo približno 160.000 ljudi.

Greta Thunberg