Slovo

71 metrov v smrt; da se nikoli ne bi ponovilo

S.R.
26. 1. 2019, 11.22
Posodobljeno: 27. 1. 2019, 12.28
Deli članek:

Da se podobna tragedija nikoli več ne bi zgodila, andaluzijske oblasti vse, ki so izkopali podobne vrtine, pozivajo, naj poskrbijo, da bodo varne. Julen je malomarnost plačal z življenjem.

Reuters
Julenova starša, Jose Rosello in Victoria García.

Nekaj novih informacij je na dopoldanski tiskovni konferenci podal tiskovni predstavnik regionalne vlade Andaluzije Alfonso R. Gomez de Celis, ki se je najprej zahvalil vaščanom majhne vasice Totalan, ki so vse te dni gostili na stotine ljudi in s strpnostjo spremljali težavno reševanje, pri čemer so za vzpostavitev koordinacijskega centra mnogi odstopili svoje domove.

Kot je opisal, je bila naporna pot prepredena z ovirami. »Kot bi se gora pred nami branila, a so bili vsi napori uperjeni v zahtevno misijo, ki nas je vse združila,« je pojasnil in dodal, da odhaja ob vedenju, da so storili vse, kar je v človekovi moči, da bi Julena rešili, kar pa jim ni uspelo.

De Celis sicer ni uspel pojasniti, kako je mogoče, da se je Julen znašel pod tisto trdoživo oviro, skozi katero se niso mogli prebiti z vrha. Nad mestom, kjer je v vodnjaku s skromnimi 25 centimetri premera obležal Julen, je namreč nastal »zamašek« iz zemlje in kamenja. Dejal je, da obstaja več teorij, a da se je zemlja nanj bržkone vsula, medtem ko je padal, in ga pod seboj pokopala. Sama stena vrtine naj bi bila razmeroma krhka in peščena, a bodo morali to še preiskati. Julen je pristal na 71 metrih globine, po navedbah de Celisa pa je glede na položaj telesca skoraj zagotovo šlo za prosti pad. Od te globine naprej je vodnjak, sicer globok dobrih 100 metrov, zasut z zemljo. Pojasnil je še, da so celotno reševanje posneli in da bodo te posnetke uporabili pri preiskavi dogodka. 

Profimedia
Osmerica rudarjev, ki je v 40-minutnih izmenah neumorno kopala proti Julenu.

De Celis je tiskovno konferenco izkoristil še za poziv vsem, ki so v Andaluziji, Španiji ali kjer koli po svetu nezakonito izkopali vodnjak in ki vedo, da območje ni varno oziroma je odprtina odprta, naj to čimprej zaprejo in zavarujejo, da se takšna tragedija nikoli več ne bi ponovila. Več informacij o tragediji in zlasti Julenovi smrti ni želel podati. Trupelce je prevzela Civilna garda, na vrsti pa je obdukcija. Pojasnil je še, da so vrtino zaprli s 600 kilogramov težko jekleno ploščo, v prvi priložnosti, ko bodo za to imeli pravno podlago, pa bodo obe vrtini zasuli. 

Pred mestnim svetom v Malagi so se ob 11. uri od Julena poslovili z minuto molka, mesto pa je razglasilo tridnevno žalovanje. Naj počiva v miru.