Zdravje

Ustavimo nadležen kašelj pri otrocih

Tea Dečman
26. 1. 2019, 10.00
Deli članek:

Poleg izdelkov iz medu naj domača lekarna vsebuje še sirup iz žajblja in islandskega lišaja ter pripravke iz materine dušice in črne redkve.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Med je osnova naravne medicine in eno najstarejših ljudskih zdravil, o njegovi koristnosti pričajo številne znanstvene študije. V zadnji raziskavi pa je sodelovalo 105 kašljajočih otrok: otroci v prvi skupini so dobivali med; v drugi skupini pripravek, ki je vseboval sintetične spojine in katerega okus so izboljšali z medom; v tretji skupini pa niso dobivali nobenega zdravila. Starši so poročali, da je bilo izboljšanje stanja in zmanjšanje pogostnosti kašljanja največje pri otrocih, ki so uživali med. Med je nadvse hranilno in okusno samostojno živilo, zadnje čase pa ga uporabljamo tudi kot naravni konzervans v zdravilnih sirupih.

Za otroški okus

Prijeten je predvsem slezov sirup, nekoliko ostrejši okus ima sirup iz smrekovih vršičkov. Ne pozabimo na rdečo peso, v kateri je bogastvo beljakovin, mineralov in vitaminov in je zato v obliki soka ali sirupa odlična podporna terapija ob vseh boleznih, ne le pri prehladu ali slabokrvnosti. Veliko naravnih sirupov in mešanic je na voljo v lekarnah, če pa imamo čas in voljo, jih večino lahko pripravimo tudi doma.

Čebulni sirup s praženim sladkorjem

Prepražimo tri žličke sladkorja, sirup prelijemo s pol litra vode, dodamo dve sesekljani čebuli in pustimo, da sestavine počasi zavrejo. Uživamo po žličkah, večkrat na dan. Če nam ni do praženja čebule, ki »odišavi« vse stanovanje (čeprav je to odlična aromaterapija za dihala), v olupljeno čebulo izdolbimo luknjo in denimo vanjo žličko medu. Pustimo počivati, da se med zmeša s čebulnim sokom. Sirup počasi ližimo večkrat na dan. Nasvet: če naš dojenček močno kašlja, mu za v stekleničko pripravimo čaj iz kuhane čebule, oslajen z medom. Brez skrbi, smrdi samo odraslim, najmlajši ga radi popijejo.