Odpuščanja

V Litostroj Power naj bi se znebili tretjine zaposlenih

B.K./STA
14. 1. 2019, 10.35
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 10.37
Deli članek:

Litostroj Power naj bi po neuradnih informacijah marca odpustil med 100 in 150 od skupno nekaj več kot 400 zaposlenih. Vzrok je v zmanjšanju obsega naročil in slabih razmerah v dejavnosti, zaradi katerih se namerava podjetje specializirati v proizvodnjo turbin z visoko dodano vrednostjo, danes piše Dnevnik.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Govori se o reorganizaciji in zmanjšanju števila zaposlenih, nič pa še o točnih številkah. Zagotovo se odpuščanja ne bodo zgodila naenkrat," je za časnik povedal predsednik sindikata SKEI v podjetju Goran Vučković. V vodstvu pa so dejali, da se pogovori o načrtu za to šele začenjajo, zato je v tem trenutku o kakršnih koli številkah in časovnici še prezgodaj govoriti.

V vodstvu proizvajalca turbin in opreme za hidroelektrarne so dodali še, da morajo zaradi sprememb na trgu izvesti ustrezne spremembe v poslovnem modelu. "Trg se je v zadnjih letih trajno spremenil, zato smo se lani kljub vrhunskim proizvodom in storitvam na posameznih delih dobavne verige začeli soočati s težjim pridobivanjem poslov," so povzeli za časnik.

Ključna konkurenčna prednost družbe sta po njihovem zlasti znanje in izkušnje, zato nameravajo v prihodnje usmeriti največ pozornosti v razvoj, raziskave in ohranitev programa izdelave turbin s poudarkom na večji dodani vrednosti, kot so gonilniki, vodilne lopate in večji ter zahtevnejši zvarjenci. "To bo posledično vplivalo tudi na strukturo proizvodnega programa in zaposlenih," so pojasnili.

Družba Litostroj Power v lasti češkega energetskega velikana Energo-Pro je leta 2017 ustvarila 44,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 190.000 evrov čistega dobička. V letnem poročilu za 2017 je družba za leto 2018 načrtovala čiste prihodke od prodaje v višini 53,68 milijona evrov in za 1,32 milijona evrov čistega dobička.