Diktatura

Tajska: hunta znova odložila volitve, izbruhnili protesti

B.K.
14. 1. 2019, 09.59
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 10.06
Deli članek:

Protestniki so se zbrali v večjih mestih po tem, ko je vladajoča vojaška hunta že petič prestavila demokratične volitve.

Prachatai
Protestniki v Bangkoku.

Napetosti se zaostrujejo v 'deželi nasmehov'. Vojaška hunta, ki državi nedemokratično vlada že od državnega udara leta 2014, je namreč znova, že petič, prestavila datum volitev v tajski državni zbor, poroča britanski časnik The Guardian. Te so bile najprej napovedane za konec leta 2015, nato za poletje 2016, kasneje so bile prestavljene za nedoločen čas, tajski voditelj Prajut Čan Oča jih je nato napovedal za novembra lani, si premislil in jih prestavil na februarja letos, a vlada volitev še vedno ni razpisala, kar pomeni, da bodo te, v skladu z zakonodajo, očitno potekale še kasneje.

Tradicionalno mirni Tajci so zato v stotinah napolnili ulice večjih mest. Največ, dobrih 200, se jih je zbralo v Bangkoku, več deset pa v centrih drugih večjih mest. O protestnikih na ulicah so tako poročali iz severnih mest Chiang Rai in Ban Tom, Ubon Ratchathani na skrajnem vzhodu, osamljen protestnik pa se je pojavil tudi v severnem mestu Phrae, poroča neodvisni tajski portal Prachatai.

Poveljnik tajske vojske, general Apirat Kongsompong je proteste javno obsodil. Po njegovem mnenju namreč nimajo drugega cilja kot "povzročati težave".

Številke so res nizke, razlog za to pa ni splošna zadovoljenost z vladavino vojaške hunte, pač pa strah pred represivnimi ukrepi. Hunta je namreč po prevzemu oblasti močno pritisnila na disidente. Prepovedala je javno zbiranje in z mnogimi zapornimi kaznimi zadušila odkrite proteste.

Protestniki so sicer na demonstracijah konec tedna izrazili tri zahteve. Zahtevajo, da morajo biti volitve izvedene najkasneje 10. marca letos, da ne smejo biti prestavljene ali drugače zadržane, ter da mora po volitvah oblast prevzeti demokratično izvoljena vlada, vojska pa se mora z oblasti umakniti.

Če hunta zahtev ne bo izpolnila, organizatorji protestov ljudi pozivajo, naj se jim v soboto 19. januarja pridružijo na odkritem izrazu nestrinjanja, v centru prestolnice Bangkok, še poroča Prachatai.