Nevarnost na "zebri"

Na Gorenjskem na prehodih za pešce povozili že sedmega pešca

S.R.
14. 1. 2019, 09.27
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 09.35
Deli članek:

Po petku, ko je bil na gorenjskih cestah povožen že peti pešec v zadnjem tednu, sta včeraj bližnje srečanje s pločevino doživela še dva.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gorenjski policisti so prejšnji teden do petka obravnavali tri prometne nesreče z udeležbo štirih pešcev, ki so jih vozniki spregledali na prehodih za pešce, v petek pa je podobna usoda doletela še petega. Včeraj sta jo v Kranjski Gori na prehodu za pešce skupila nova dva pešca, sporočajo iz PU Kranj. Vanju je trčila voznica, medtem ko je tretji pešec tik pred vozilom odskočil stran in se tako izognil nesreči. Pešca sta po podatkih policije utrpela lahke telesne poškodbe. 

V vseh nesrečah so bili povzročitelji vozniki ali voznice, ki jih policija poziva, naj se prehodom za pešce približujejo z "zmanjšano hitrostjo, na zadostni varnostni razdalji do vozil pred njimi in previdno. Pešcem naj odstopijo prednost, omogočijo varno prečkanje in upoštevajo, da ima praktično vsako trčenje vanje posledice v obliki različno hudih poškodb, pri čemer stopnja poškodb narašča s hitrostjo. Po nekaterih podatkih trčenja pri 40 km/h ne bi več preživel 6-letni otrok, pri 50 km/h bi bilo trčenje usodno za 10-letnega otroka, pri 60 km/h pa za odraslo osebo."

Opozorilo velja tudi pešcem, ki naj cesto prečkajo šele takrat, ko se prepričajo, da to lahko varno storijo.