Zimska idila in nevarnosti

FOTO in VIDEO: Prizori snežne idile, a tudi smrtonosnih pasti

G.G.
7. 1. 2019, 09.47
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 11.05
Deli članek:

Deli Avstrija in Nemčije so v primežu snega.

Macro Kaschuba / severe-weather.EU
Rekreacija z lopato. Filzmoos v Avstriji na nadmorski višini okoli 1000 metrov.

Na severni strani Alp je v soboto in nedeljo zapadlo od pol metra do skoraj dva metra snega. Na fotografijah in posnetkih vidimo zasnežene vasi in mesta, prizori idile, ki jih pri nas skoraj ne pomnimo več.

Toda obilica snega prinaša tudi nevarnosti. Največja je nevarnost proženja snežnih plazov, pozorni pa morajo biti tudi vozniki. V nekaterih smučarskih središčih so z eksplozivom sprožili nadzorovane plazove.

Reuters
Nesramno veliko snega v Innsbrucku.

Kljub opozorilom in zaprtim smučarskih progam so se nekateri vseeno podali na smuko. Pustolovščina je bila usodna za tri smučarje na Predarlskem. V soboto je blizu kraja Schoppernau plaz pod seboj pokopal 26-letnega nemškega državljana, blizu Damülsa pa je pod snegom izgubil življenje 32-letni nemški smučar. Na smučišču Gargellen se je v nedeljo smrtno ponesrečila tudi 24-letna švicarska deskarka, ki je na enem od smučišč zapeljala s proge, drsela po strmini in z glavo naprej padla v kup snega.

Danes je sledila še ena črna vest. V avstrijskem smučarskem središču Zauchensee se je v nedeljo smrtno ponesrečil slovenski smučar.

Več ljudi v Avstriji še pogrešajo. Kot na spletni strani piše avstrijska radiotelevizija ORF, je v Spodnji Avstriji danes stekla reševalna akcija za dvema pohodnikoma, ki ju pogrešajo od sobote. Na Solnograškem pa od sobote pogrešajo dva planinca, ki se nista vrnila s pohoda v gorovju Tennengebirge. Kljub obsežni iskalni akciji ju še niso našli.