Denuklearizacija

Drugo srečanje Kima in Trumpa naj bi gostil Vietnam

B.K.
7. 1. 2019, 09.18
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 09.21
Deli članek:

Trenja pri dogovorjenem doseganju denuklearizacije Korejskega polotoka, bi voditelja ZDA in Severne Koreje lahko zgladila na drugem srečanju.

Profimedia
Kim Džong Un in Donald Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump in voditelj Severne Koreje Kim Džong Un, naj bi aktivno razmišljala o možnosti novega srečanja, na katerem bi zgladila trenja v procesu denuklearizacije Korejskega polotoka, ki so se pojavila zaradi različnih pričakovanj. Trump je sicer pred časom dejal, da se je pripravljen s Kimom srečati že v januarju.

Čeprav srečanje še ni uradno dogovorjeno, pa naj bi strani že iskale primerno lokacijo. To naj bi našle v Vietnamu, dolgoletnem zavezniku Pjongjanga, ki pa ima tudi dobre odnose z Washingtonom, poroča južnokorejski časnik Munhwa Ilbo, ki predvideva, da se bosta voditelja sestala v vitenamski prestolnici Hanoi.

To tezo podpira dejstvo, da sta se v Hanoiu že srečali delegaciji obeh držav, ki pripravljata morebitno srečanje, poroča časnik, ki navaja neimenovane diplomatske vire v Seoulu in Washingtonu. Hanoi je konec novembra prav tako obiskal severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho, tam pa se je ustavil tudi odposlanec ameriškega zunanjega ministrstva Mark Lambert, ki vodi zadeve s Severno Korejo, poroča ameriški časnik Bloomberg.