beg pred nasiljem

"Živa sem in obstajam. Bratranec mi grozi s smrtjo. Prosim, pomagajte."

B.K.
7. 1. 2019, 08.13
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 08.47
Deli članek:

18-letna državljanka Saudove Arabije se je zabarikadirala v hotelsko sobo na Tajskem, od koder jo želijo deportirati nazaj v Saudovo Arabijo. Tam ji grozi smrt, trdi dekle, ki je nameravala za azil zaprositi v Avstraliji.

Twitter
Rahaf Mohamed Mutlaq Alqunun

18-letna Rahaf Mohamed Alqunun je družini pobegnila med njihovim dopustom v Kuvajtu. Pobegnila je na Tajsko, od tam pa je želela poleteti v Avstralijo, kjer bi zaprosila za azil. Beži od družinskega nasilja, je zatrdila Saudijka, ki se je, zaradi grožnje po deportaciji, zaprla v hotelsko sobo na letališču v Bangkoku, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Moje ime je Rahaf Mohamed Mutlaq Alqunun. To je moja fotografija," je zapisala na svojem twitter profilu, kjer redno objavlja tudi informacije o svojem stanju. "To je kopija mojega potnega lista. Z vami jo delim, da veste, da sem živa in da resnično obstajam." "Vse organizacije za človekove pravice prosim za formalno zaščito." "Bratranec mi grozi s smrtjo." "Prosim, pomagajte. Sem v Bangkoku, kjer me bodo prisilno vkrcali na let nazaj v Saudovo Arabijo, kjer je moje življenje ogroženo."

18-letnica, ki trdi, da beži pred družino, ki jo je tako psihično kot fizično zlorabljala že leta, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da so jo na letališču Suvarnabhumi v Bangkoku ustavili kuvajtski in saudijski uradniki, ki so ji zasegli potni list ter ostale dokumente in jo obvestili, da jo bodo deportirali nazaj v Kuvajt k družini. Tam je njeno izginotje prijavil njen moški skrbnik.

To so potrdile tudi tajske oblasti, ki so medijem sporočile, da so 18-letni saudijki zavrnili vstop v državo.

Skrb za življenje najstnice je med drugimi izrazil tudi nemški veleposlanik na Tajskem Georg Schmidt, ki je na twitterju zapisal, da situacijo skrbno spremljajo, v kontaktu pa naj bi bili tudi z ambasadami vseh treh vpletenih držav.