Blokada

Trumpov zid ohromil vlado, na tnalu 800.000 zveznih uslužbencev

S.R./STA
22. 12. 2018, 10.23
Posodobljeno: 22. 12. 2018, 10.29
Deli članek:

Delovanje ameriške vlade je od danes delno blokirano, ker je predsednik ZDA Donald Trump zavrnil podpis dogovora o kratkoročnem financiranju dela agencij vlade, ki so ga dosegli demokrati in republikanci v senatu.

Reuters
Trump je podpis zavrnil, ker niso vključili njegove zahteve po petih milijardah dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Okoli četrtina vlade oziroma devet vladnih agencij z več sto tisoč zaposlenimi je ob polnoči po lokalnem času ostala brez financiranja, saj v petek Bela hiša in kongresni voditelji demokratov in republikancev niso uspeli doseči dogovora o predlogu zakona o nadaljevanju proračunskega financiranja dela agencij zvezne vlade do 8. februarja, ki ga je senat soglasno sprejel v četrtek zvečer. Trump vztraja pri zahtevi po vključitvi sredstev za gradnjo zidu na meji z Mehiko, ki mu demokrati odločno nasprotujejo.

To je že tretje letošnje zaprtje vlade in ni jasno, koliko časa bo trajalo. Trump je v petek zvečer izrazil upanje, da ne bo trajalo dolgo, potem ko je pred tem zatrdil, da je pripravljen na dolgo zaprtje. To pomeni, da bo okoli 800.000 zveznih uslužbencev v času pred božičnimi prazniki moralo oditi na dopust ali delati brez plačila. 

Oba domova kongresa sta z delom končala v petek zvečer ne da bi dosegli dogovor, s katerim bi preprečili zaprtje. Znova naj bi se sestala danes opoldne po lokalnem času. 

Reuters
Protestniki pred Belo hišo.

Občutek kaosa

Okoli tri četrtine vlade, med njimi obrambno in zdravstveno ministrstvo, ima zagotovljeno financiranje do konca septembra 2019. Četrtina pa od danes financiranja nima zagotovljenega, med njimi vesoljska agencija Nasa, ministrstvo za domovinsko varnost, ki varuje meje, pa tudi pravosodno in kmetijsko ministrstvo. 

Večina ključnih varnostnih področij bo delovala, a negotovost glede financiranje je v prestolnici pustila občutek kaosa, kar se odraža tudi na borzah. Newyorške borze so tako v petek zaključile v rdečih številkah, indeksa Dow Jones in Nasdaq pa sta padla najnižje od leta 2008.