Izjemni ljudje

Alojz prišel kot kupec, odšel pa je kot junak

P.R.
22. 12. 2018, 07.51
Deli članek:

Alojz Lah - Muli iz Velikih Les v ivanški občini se je sredi septembra odpravil v Budganjo vas pri Žužemberku, ker je izvedel, da Jože Župec tam prodaja tovornjak. Bila je nedelja popoldne.

Janja Ambrožič
Jože Župec Alojz Lah Muli

Tam sem bil kakšno uro, pogovarjala sva se, ko je izza vogala pritekla soseda in kričala, da potrebujejo pomoč. Bos sem bil in prav tak sem tekel z Jožetom do sosedove kleti, se Muli spominja dogodka, sredi katerega se je znašel zgolj po naključju. Vse skupaj bi se lahko končalo kot družinska tragedija zaradi zastrupitve z ogljikovim dioksidom.

Podelitev tokratnih medalj za požrtvovalnost in hrabrost je bila v znamenju izjemnih posameznikov z območja, ki ga pokriva Dolenjski list. Od 12 prejemnikov iz vse države jih je bilo namreč iz tega konca kar pet.

HOTELA GA JE REŠITI, A JE IZGUBILA ZAVEST

Župčev sosed je namreč tistega dne v vinski kleti mešal tropine. Ker ga kar dolgo ni bilo nazaj, je šla njegova mati pogledat, kje je. Ko je videla, da neodziven leži na tleh in hlasta za zrakom, ga je najprej sama poskušala potegniti iz kleti. Ker je ugotovila, da ne bo šlo, je šla po snaho. Ta se je med reševanjem še sama nadihala strupenega plina in izgubila zavest.

Prisebna soseda je potem po pomoč tekla k Župcu, ki je k sreči imel na obisku izkušenega gasilca v vlogi kupca za tovornjak. Muli, ki je član PGD Krka, ima za sabo veliko intervencij, in v pogovoru je omenil, da je že kar nekajkrat iz krempljev smrti rešil posameznike. Enkrat je ujel moškega, ki je padel z višine štirih metrov (še dobro, da je bil lahek), v požaru je iz hiše izvlekel moškega, ki je hotel rešiti denar, tri ljudi je potegnil iz reke Krke, saj so se znašli v težavah med veslanjem.

»Takrat sploh nisem mislil, da se podajam v nevarnost, v glavi sem imel, da moram pomagati,« je svoje ravnanje komentiral Župec. Pojasnil je, da je bilo za soseda in sosedo skorajda usodno vretje grozdja v neprezračenem prostoru.

»Klet je bila hermetično zaprta, on je šel premešat tropine, in ker je izhajal ogljikov dioksid, se je zgodilo, kar se je,« je dodal Muli. Oba sta se spominjala, da sta, ko sta prišla v klet, zagledala zakonca na tleh. »Oba sta bila v mišičnem krču, ona je bila na njem, in to v slabšem stanju od gospoda. Verjetno je bila razburjena, ko je šla rešit moža, in se je hitreje nadihala strupenega plina,« je povedal Muli. Počasi sta drugega za drugim spravila iz kleti, saj sta morala paziti, da ne bi omedlela tudi sama. »Če hočeš rešiti drugega, moraš najprej poskrbeti za svojo varnost,« je rekel gasilec, Župec pa je pojasnil, da sta med reševanjem večkrat šla na zrak, sicer bi v kleti ostala tudi onadva.

12 posameznikov je tokrat prejelo medalje za požrtvovalnost in hrabrost.

»Potem sva imela težave tudi midva, bolela naju je glava,« smo še izvedeli. Zakonca sta dogodek preživela brez večjih posledic, Župec pa je dodal, da sta se mu po tistem večkrat zahvalila. Po zdravnikovi oceni bi bila nekoliko daljša izpostavljenost ogljikovemu dioksidu za oba lahko usodna. »Zakonca sta imela torej veliko srečo, da sta bila v bližini tako požrtvovalna Alojz Lah in Jože Župec, ki sta se nesebično izpostavila strupenemu plinu in s tem ogrozila svoji življenji, da bi rešila tuja. Zato si upravičeno zaslužita medalji policije za požrtvovalnost,« je pisalo v obrazložitvi policije.

Pred dnevi sta skupaj še z desetimi posamezniki iz rok generalne direktorice policije Tatjane Bobnar in ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja namreč prejela zasluženi medalji. Oba sta poudarila, da bi še enkrat ravnala enako, kot sta takrat.