Pritožba

Mestni svet Koper zavrnil pritožbo Borisa Popoviča in potrdil županski mandat Alešu Bržanu

T.L./STA
21. 12. 2018, 22.08
Posodobljeno: 21. 12. 2018, 22.11
Deli članek:

Od 30 prisotnih svetnikov je za tak predlog sklepa glasovalo 20 svetnikov, deset pa jih je bilo proti.

STA
Aleš Bržan

Na konstitutivni seji Mestnega sveta Koper so svetniki podprli predlog sklepa mandatne komisije, da se potrdi mandat županu Alešu Bržanu. Ob tem so zavrgli pritožbo Borisa Popoviča na Mestni svet. Ob tem so v razpravi večkrat poudarili, da je občinski svet politični organ in ne sme sklepati o takih pritožbah, pač pa mora o njih odločati sodišče.

Prav bi bilo, da se odločitev prepusti upravnemu sodišču, je na koncu seje mandatne komisije, s katero so poskrbeli za več kot dve in pol urno prekinitev konstitutivne seje, še poudaril član mandatne komisije Janez Starman.

S to pritožbo ni bilo dokazano, da bi ob sprejetju Popovičeve pritožbe bilo lahko karkoli drugače oziroma da bi prišlo do spremembe volilnega rezultata, so še ugotovili v mandatni komisiji. Ob koncu seje je komisija sprejela sklep, da se Popovičevi pritožbi ne ugodi in to iz razlogov, ki jih je že navedla občinska volilna komisija.

Borisu Popoviču so tako omogočili, da se kar najhitreje pritoži na upravno sodišče, ki naj o njegovi pritožbi odloča po hitrem postopku. V razpravi ob razložitvi glasu je Marjan Križman (SD) poudaril, da je tudi dostojen umik častno dejanje in pravo sporočilo javnosti. Maja Tašner Vatovec (Levica) pa je dejala, da so se volivci odločili za spremembe in je zato potrebno spoštovati njihovo voljo.

V nadaljevanju so svetniki na predlog mandatne komisije nato potrdili predlog mandatne komisije in potrdili mandat novemu županu Alešu Bržanu ter tako zavrnili pritožbo Borisa Popoviča. Od 30 prisotnih svetnikov je za tak predlog sklepa glasovalo 20 svetnikov, deset pa jih je bilo proti.