Kosovo-Srbija

Trump Vučića in Thacija povabil v Belo hišo na podpis sporazuma

B.K.
19. 12. 2018, 08.47
Posodobljeno: 19. 12. 2018, 08.50
Deli članek:

Prepričan je, da je potrebno spor rešiti enkrat za vselej.

Profimedia
Postajajo trgovinske vojne nekaj vsakdanjega?

Ameriški predsednik Donald Trump je kolegoma iz Kosova in Srbije Hashimu Thaciju in Aleksandru Vučiću poslal pismi, v katerih ju poziva, naj čim prej prideta do sporazuma med državama, poroča tiskovna agencija Reuters.

Srbija in Kosovo, ki sta bila v vojni med letoma 1998 in 1999, sta se leta 2013 zavezala k dialogu, preko katerega naj bi rešila "vsa odprta vprašanja" med državama, a do danes napredka praktično ni.

Reuters
Združene države Amerike so podprle oblikovanje kosovske vojske.

Ameriški predsednik, ki je prepričan, da je čas primeren za podpis sporazuma, je oba vrhovna voditelja držav pozval, naj se mu pridružita v ovalni pisarni Bele hiše v Washingtonu, kjer bosta pod njegovim nadzorom podpisala sporazum.

"Če ne bomo izkoristili te edinstvene priložnosti, bo to tragičen korak nazaj, saj bo minila še ena priložnost za mir," je v pismu, ki ga je na spletni strani objavil Thacijev urad, zapisal Trump in dodal, da so ZDA "veliko investirale v uspeh Kosova, kot neodvisne, suverene države." ZDA namreč ostajajo največji politični in finančni sponzor Kosova, pod njihovim vodstvom pa so Natove sile, v konfliktu leta 1999, tudi bombardirale Srbijo.

Reuters
Kosovski predsednik Hashim Thachi in Kosovske obrambne enote, sedaj prestrukturirane v vojsko.

Oblikovanje kosovske vojske slabi možnosti za sporazum

Napetosti med državama so se sicer v zadnjih dneh še dodatno okrepile, potem je kosovski parlament v petek potrdil zakone za preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v vojsko. Temu močno nasprotuje Srbija, ki vidi kosovsko vojsko kot grožnjo varnosti in miru v regiji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zato kosovskim Srbom zagotovil, da jih bo Srbija zaščitila, če bo prišlo do zlorabe nove kosovske vojske.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić z dogajanjem na Kosovu ni zadovoljen.

Kosovsko neodvisnost priznava 106 svetovnih držav, med njimi tudi Združene države Amerike ter večina držav Evropske unije z izjemo Grčije, Španije, Romunije in Slovaške. Kosovo priznavajo tudi vse nekdanje jugoslovanske republike z izjemo Srbije ter Bosne in Hercegovine. Neodvisnosti pa ne priznava 89 držav, med drugimi tudi Rusija, Kitajska, Indija, Brazilija in Mehika.