Bizarno

Ker deklica ni predsednica, so njeni starši zagnali kraval

P.K.
19. 12. 2018, 07.20
Deli članek:

Na eni izmed primorskih osnovnih šol naj bi se starši učenke tožarili prek odvetnikov, ker njihov otrok ni postal predsednik razreda. Preverili smo, kaj se dogaja.

Dreamstime
Menda so zadevo že razrešili, vendar razplet, kot je dejal ravnatelj, ni bil najbolj idealen.

Naše uredništvo je bralec obvestil o precej nenavadnem dogodku, ki se je pripetil na eni izmed osnovnih šol na Primorskem. Pravi, da je šlo za incident v petem razredu, ko so izbirali predsednika razreda.

»Ker deklica ni bila izbrana za predsednico razreda, so starši reagirali zelo burno. Menda so se spravili nad šolo, predvsem ravnatelja, in je bila cela drama. Če sem prav razumel, naj bi vpletli celo odvetnike. A se je tema materi in očetu prav 'odpeljalo'?  Kaj se gresta? Moj um takšne bizarnosti res ni sposoben doumeti,« se je nad dogodkom zgražal naš bralec.

Niso je videli

Preverili smo, kaj se je v resnici dogajalo na šoli. Zaradi zaščite izobraževalnega zavoda in otrok, tega, za katero šolo gre, ne bomo razkrili. Govorili smo z ravnateljem in potrdil nam je, da se je res zgodilo to, o čemer ga sprašujemo, vendar pa nam je uvodoma pojasnil, da »odvetniki niso vključeni v zadevo, saj ni res prišlo do tožbe«. Pripomnil je, da je šlo za interni zaplet, ki je nastal predvsem zaradi napačne komunikacije.

Kot smo izvedeli, je težava nastala takrat, ko so v petem razredu izbirali predsednika razreda. Razredničarka je vprašala učence, kdo je zainteresiran za ta položaj, nakar so morali otroci, ki so si želeli funkcije, dvigniti roke. Domnevno je interes z roko nakazala tudi deklica staršev, a ker tega ni nihče opazil, torej ni moglo priti do njene izvolitve, to pa je sprožilo buren odziv staršev.

Izreden roditeljski

Ravnatelj je materi in očetu, ki sta se zgrozila nad tem, kako da je bila njuna hči spregledana, prisluhnil in zdaj so menda zaplet rešili. »No, če smo ga res rešili, bo pokazal čas. Lahko pa povem, da bi bilo za otroke bolje, da se to ne bi zgodilo. Želim reči, da je zaradi vpletanja staršev zadeva pridobila nove razsežnosti,« je dejal. Imeli so več intervencij zaradi pritožbe staršev, in sicer več srečanj pristojnih služb znotraj šole, sklican je bil tudi izreden roditeljski sestanek. Starši ostalih petošolcev so bili po ravnateljevih besedah začudeni nad potezo dekličinih staršev.

»Če bi mama in očka te petošolke zaupala naši ustanovi, da brez njunega pretiranega vpletanja reši zadevo, bi bilo to za učence bolje. Naša strokovna služba je tukaj tista, ki bi posredovala pravilno in primerno ter z vso občutljivostjo. Sicer pa je tako; jaz kot ravnatelj moram reagirati na vsako pritožbo. Ko torej starš, otrok ali učitelj pride k meni s kakršnokoli, četudi banalno zadevo, vse obravnavamo. Sprožijo se postopki, razgovori,« nam je pojasnil.

(Pre)drzni starši

»Ob tem bi rad povedal, da se na šole zadnje čase vrši izjemen pritisk. Samo poglejte, o kakšnih zadevah pričajo mediji – o grožnjah, ker učenka ni imela samih petic, o nasilju, inšpekcijah … Veliko je izsiljevanja staršev,« je dejal zaskrbljeni ravnatelj in dodal, da sicer z večino staršev sodelujejo zelo dobro in »ko je to izpolnjeno, lahko skupaj z njimi naredimo ogromno, vendar so tudi izjemne.«

Na koncu je še dodal, da k njemu pogosto prihajajo matere in očetje učencev z nerealnimi pričakovanji in nepoznavanjem pravil. »Staršem bi rad sporočil, da so otroci naša skupna skrb. Zato moramo delovati skupaj, gledati v isto smer. Če starši doma opravijo svojo vlogo, potem lažje tudi mi svojo,« je sklenil.

Dreamstime
Starši so se razhudili, ker so njihovo hčerko v postopku izbire predsednika razreda, prezrli.