Politika

Nova Ukrajinska pravoslavna cerkev izbrala svojega vodjo

B.K.
17. 12. 2018, 11.45
Posodobljeno: 17. 12. 2018, 12.03
Deli članek:

Ukrajinski pravoslavni duhovniki so za vodjo novo neodvisne Ukrajinske pravoslavne cerkve izbrali 39-letnega škofa.

Profimedia
Perejaslav Epifanij

Ukrajinska pravoslavna cerkev je avtokefalnost - samostojnost od ostalih pravoslavnih cerkva - dobila v začetku oktobra, v soboto pa so izbrali tudi uradnega voditelja, 39-letnega metropolita dosedanjega kijevskega patriarhata Perejaslava Epifanija, z rojstnim imenom Sergej Dumenko.

"Kakšne vrste cerkev je to," je na sobotni slavnosti zbrane vprašal ukrajinski predsednik Petro Porošenko in nato odgovoril: "To je cerkev brez [ruskega predsednika Vladimirja] Putina."

Ločitev Ukrajinske pravoslavne cerkve od ruske, je sicer politična odločitev, ki je oktobra močno razburila Moskovski patriarhat in tudi Kremelj. Slednji je ob tem napovedal, da zaradi odločitve o podelitvi avtokefalnosti ukrajinski cerkvi ne bo več priznaval ekumenskega patriarha Bartolomeja I., ki zadeve pravoslavnih cerkva vodi iz Istanbula.

Del ukrajinske cerkve, ki je še vedno zvest Moskvi na sinodo ni poslal svojih predstavnikov, patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril pa je v petek poslal pismo papežu Frančišku in Združenim narodom, v katerem poziva k obrambi dela ukrajinske cerkve, ki je še vedno zvest Moskvi, saj naj bi na te člane pritiskale ukrajinske oblasti.