Obeti za leto 2019

Delovnih mest več kot delavcev: sedaj je čas za menjavo službe

B.K., T.L.
17. 12. 2018, 12.09
Posodobljeno: 17. 12. 2018, 14.18
Deli članek:

Da je industrijski cikel gospodarstva pri vrhu, ugotavljajo tudi agencije za posredovanje dela, ki opažajo več povpraševanja po delovni sili.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Povpraševanje po kadrih je letos namreč večje od ponudbe na trgu dela in to v splošnem, ne le v deficitarnih poklicih, navaja agencija za posredovanje delovne sile Adecco. Zato je sedaj pravi čas za iskanje priložnosti in menjavo službe. Ugodne razmere, namreč ne bodo nujno trajale dolgo, poudarjajo.

Trenutno je na trgu dela izbira za službe relativno obsežna, podjetja pa so pripravljena za kompetentne in izkušene kadre plačati več, saj jih primanjkuje.

V letu 2019 bodo med kadri z višjo izobrazbo najbolj iskani IT strokovnjaki, predvsem java programerji, strokovnjaki za prodajo in finance, strojni tehniki in na splošno vsi tehnični profili, naravoslovni in farmacevtski strokovnjaki. Na poklicnem nivoju podjetja potrebujejo večje število natakarjev in kuharjev, CNC operaterjev, ključavničarjev in varilcev, skladiščnikov, viličaristev in proizvodnih delavcev. Slabše naj bi se pisalo le družboslovcem, ki niso dovolj specializirani. Med družboslovnimi kadri so sicer trenutno najbolj iskani strokovnjaki za digitalni marketing.

K letošnji gospodarski rasti so najbolj pripomogla podjetja v farmaciji, avtomobilski industriji, turizmu in logistiki. Kot še napovedujejo v Adeccu, bodo v letu 2019 največ novih sodelavcev iskala logistična podjetja zaradi številnih investicij v letošnjem letu, kandidati, kot so skladiščniki, viličaristi in skladiščni manipulanti pa lahko pričakujejo tudi višje plače. Gradbeništvo bo nadaljevalo svoje dobro obdobje, avtomobilska industrija pa je v zadnjem kvartalu letošnjega leta doživela manjši upad, ki se lahko še poveča. 

Zaradi nekoliko nižje predvidene gospodarske rasti v letu 2019 (3,5 %) pričakujejo, da se bo zaposlovanje še nadaljevalo, vendar pa bo v nekaterih segmentih manj intenzivno.

Iskalci kariernih priložnosti v trenutnih razmerah usmerjajo trg dela in imajo odločevalno moč. "Zaradi ugodnih gospodarskih razmer se je v številnih panogah zgodil preobrat, ki je pripeljal do tega, da je povpraševanje po kadrih večje, kot je kandidatov na trgu. To se ne omejuje zgolj na deficitarne poklice, kot smo izpostavljali v preteklosti, ampak postaja splošno dejstvo, s katerim se sooča večina podjetij, ki deluje na slovenskem trgu," pravi Miro Smrekar, direktor Adecca Slovenije in regije Adriatic.

Nov skok plač še za pet odstotkov

Podjetja morajo med omejenim številom kandidatov privabiti tiste, ki jih potrebujejo. To je letos privedlo do višjih ponudb za plačilo za delo – plače so se v letu 2018 dvignile za približno 4 odstotke, v letu 2019 pa naj bi se zvišale še za 5 odstotkov. "Danes so kandidati tisti, ki se odločajo, kam gredo, in postavljajo pogoje. Pomembno je, da se podjetje zna pozicionirati in prepričati kandidata – v tem se rekrutacija danes razlikuje od rekrutacije pred petimi leti," izpostavi Ksenija Štrekelj, direktorica Iskanja in selekcije v Adecco Slovenija in regiji Adriatic.

Tuji delavci še ostajajo

Slovenska podjetja pomanjkanje kadra vedno bolj rešujejo z zaposlovanjem tujcev, ki pa ne zadostuje trenutnim potrebam. Konkurenca za kadre je globalna, saj se s podobnim pomanjkanjem kadrov soočajo tudi podjetja v drugih državah v regiji. Na slovenskem trgu dela nekaterih kadrov ne bo več, zato bodo podjetja predvidoma še naprej razmišljala o kandidatih iz tujine.

Kaj v agenciji svetujejo iskalcem kariernih priložnosti v letu 2019

  • Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo službe

Izbira je relativno velika, podjetja pa so pripravljena bistveno več plačati za kompetentne in izkušene kadre. Zdaj je pravi čas za aktivno iskanje priložnosti in menjavo zaposlitve, saj ne moremo napovedati, koliko časa bodo še tako ugodne razmere za izbiro zaposlitve.

  • Svoj življenjepis objavite v spletnih bazah in izkoristite družbene medije

Tako boste zlahka dostopni delodajalcem. Družbena omrežja so lahko dobra priložnost tudi za izkušene strokovnjake – uporabljajte jih in jih izkoristite, da se predstavite. 

  • Izkoristite prednosti osebne komunikacije

Udeležujte se dogodkov, kjer lahko mrežite in se srečate s potencialnimi delodajalci. Izrazite svojo željo po iskanju zaposlitve ljudem v svoji okolici.

  • Pomembno je vseživljenjsko izobraževanje

Ostanite v koraku s časom. Mnogo novih veščin in znanj različnih računalniških programov se je mogoče naučiti doma, s pomočjo lastnega računalnika.

  • Pri menjavi službe realno ocenite situacijo 

Preverite reference podjetij, pozanimajte se, v kakšno delovno okolje prihajate, bodite radovedni o tem, kaj podjetje ponuja. Predvsem pa bodite odprti za priložnosti in vsaj poslušajte ponudbo podjetja.

  • Študentje začnite čim prej nabirati delovne izkušnje 

Najboljši nasvet za mlade je proaktivnost. Mladi, ki vstopate na trg dela, izstopite iz povprečja in se potencialnim delodajalcem predstavite na drugačen način.