Daljšanje delovnika

Ulica proti Orbanu: 10.000 proti "suženjski zakonodaji"

B.K.
17. 12. 2018, 09.18
Posodobljeno: 17. 12. 2018, 09.21
Deli članek:

Več kot 10.000 protestnikov se je zbralo na ulicah Budimpešte, na nedeljskem, četrtem dnevu demonstracij proti novi delovni zakonodaji, ki so jo sindikati in delavci označili za "suženjsko zakonodajo".

Reuters
Protestniki v Budimpešti.

Gre za zakonske spremembe, ki bi madžarskim delavkam in delavcem nalagale do 400 dodatnih nadur na leto, ki bi jih delodajalci izplačali s triletnim zamikom, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal.

Reuters
Protestniki pred parlamentom v Budimpešti.

Zakon, ki ga je parlament, kjer ima večino vladajoča stranka Fides premierja Viktorja Orbana, sprejel v sredo, bi omogočil delodajalcem, da od delavcev zahtevajo en dan dela na teden več. Namen zakona je vzpodbuditi propadajoče gospodarstvo, ki se sooča s problemom premajhnega obsega delovne sile. Madžarska vlada, ki je svojo priljubljenost zgradila ravno na zavračanju migrantskih delavcev, sedaj ta problem rešuje z uvedbo daljšega delovnika, kasnejšega upokojevanja in večanjem manevrskega prostora delodajalcev za izplačilo plač delavcem.

Reuters
Desettisoči na ulicah Budimpešte.

Premier Orban, vidno presenečen nad odzivom množic, je proteste označil za nelegitimne in zanje okrivil svojega dolgoletnega nasprotnika, madžarskega milijarderja Georga Sorosa. "Jasno je, da so dogodki zadnjih dni organizirani s strani pro-migrantske Soroševe mreže," je denimo dejal predstavnik vladajoče Fidesz Balázs Hidvéghi.

Reuters
Protesti v Budimpešti.

A tako Soros kot protestniki obtožbe vladajoče stranke zavračajo. "Naveličana sem tega sistema," je denimo dejala udeleženska protesta, 54-letna Erika Mátrainé Dudinszky. "Tudi moj mož bi se pridružil [protestu], a je voznik avtobusa in še vedno dela."

Reuters
Madžari protestirajo proti "suženjski zakonodaji".

Premier Orban skuša protestni val sicer ignorirati. To mu zaenkrat tudi uspeva, kar ni nenavadno glede na to, da je v 12 letih svoje vladavine uspel vzpostaviti politični nadzor nad sodišči, univerzami, centralno banko in praktično vsemi mediji. Državna televizija je tako v soboto zvečer obsežno poročala o protestih 'rumenih jopičev' v Franciji, medtem ko je številne protestnike v Budimpešti le omenila, v pol minute dolgem prispevku.

Reuters
V nedeljo se je na ulicah Budimpešte zbralo okoli 10.000 ljudi.