pritisk

Izziv: ameriški rušilec zaplul skozi ruske teritorialne vode

B.K.
6. 12. 2018, 09.35
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 14.06
Deli članek:

Ameriška vojaška ladja je izzvala rusko tihomorsko floto.

Reuters
Ameriški rušilec USS McCampbell.

Ameriška mornarica je skozi Japonsko morje poslala vojaško ladjo, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal.

To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi rušilec USS McCampbell zaplul skozi vode, ki si jih prisvaja Rusija. Ladja je zaplula skozi Zaliv Petra velikega v Japonskem morju. Ta del si Rusija lasti kot teritorialne vode, medtem ko jih Združene države Amerike razglašajo za mednarodne vode.

Ameriška mornarica svojo premoč sicer že leta izkazuje s plovbo po vodah, ki jih ZDA razglašajo za mednarodne, različne države pa si jih prisvajajo. V zadnjem obdobju se je še posebej osredotočila na kitajske pretenzije po prilaščanju Južnokitajskega morja.

Omenjena operacija je prva usmerjena proti Rusiji, po letu 1987.

Zaliv Petra velikega, ki se nahaja na severni meji s Severno Korejo, je kot del njenih teritorialnih vod Sovjetska zveza razglasila leta 1984. Rusija vztraja pri tem določilu, saj tako preprečuje tuj nadzor nad lastno tihomorsko floto.

Incident sicer ni prestrašil ruske strani, je moč razumeti iz njihovega odziva. USS McCampbell naj se ruskim teritorialnim vodam ne bi približal na več kot 100 kilometrov, so namreč sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva. "Vse kar je ameriški rušilec uspel pokazati je neuspešen poskus, da bi, ob polni hitrosti, pobegnil [ruski] tihomorski floti, ki ga je pospremila [stran]," so zapisali v odzivu. Ruska vojska naj bi namreč za rušilcem poslala ladjo in lovca.