Primer Hašodži

Bin Salman vpleten v umor, so prepričani ameriški senatorji

B.K.
6. 12. 2018, 08.07
Posodobljeno: 7. 8. 2019, 09.47
Deli članek:

Senatorji iz obeh strank so predlagali resolucijo, v kateri je navedeno, da je bil saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman vpleten v umor novinarja Džamala Hašodžija.

Profimedia
Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Resolucijo je predlagalo šest senatorjev tako iz Demokratske kot iz Republikanske stranke. V resoluciji je zapisano, da princ Mohamed nadzira varnostne sile in, da je senat močno prepričan, da je bil princ vpleten v umor. Prvopodpisani predlagatelj resolucije je republikanec iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Danes zjutraj se bodo ameriški senatorji sestali in skušali sprejeti sankcije proti Saudovi Arabiji. Tovrstne sankcije bi bile najbrž usmerjene na saudijsko vojaško prisotnost v vojni v Jemnu, ki jo trenutno ZDA podpirajo. Predsednik senata Bob Corker, prav tako republikanec, je sicer prepričan, da bo senat podprl sankcije in resolucijo.

Dejanja ameriških senatorjev prihajajo dan po tajnem poročilu o zadevi Hašodži, ki ga je v senatu, stran od oči javnosti, podala direktorica ameriške obveščevalne organizacije CIA Gina Haspel. Pred tem sta ameriška ministra za obrambo in zunanje zadeve Jim Mattis in Mike Pompeo pred senatom trdila, da ni resnih dokazov o tem, da naj bi bil v Hašodžijev umor vpleten pric Mohamed bin Salman, kralj Salman ali ostali člani kraljeve sružine Saud. Po poročanju Haspelove so nekateri senatorji ministroma očitali zavajanje.

Saudova Arabija je sicer največja uvoznica ameriškega orožja na svetu.