Balkan

Najbolj onesnažena evropska mesta so na Balkanu

B.K./STA
6. 12. 2018, 09.13
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 09.18
Deli članek:

Mesta na prostoru nekdanje Jugoslavije se s prihodom zime zaradi izpušnih plinov iz pretežno starih avtomobilov in dima, ki se vali iz tisoče dimnikov, dušijo v smogu.

STA
Sarajevo, BiH.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je na seznamu desetih najbolj onesnaženih mest v Evropi pet mest na območju Balkana. To so Tuzla v BiH, Plevlja v Črni gori ter tri makedonska mesta - Skopje, Tetovo in Bitola.

WHO opozarja, da onesnaženost povzroča škodo ljudem in gospodarstvu. Zaradi onesnaženje so leta 2010 države takoimenovanega Zahodnega Balkana izgubile več kot 55 milijard evrov.

Po podatkih raziskave WHO iz leta 2017 so zaradi onesnaženega zraka na Zahodnem Balkanu, kjer živi 23 milijonov ljudi, leta 2010 zabeležili več kot 36.000 prezgodnjih smrti. To je glede na število stanovalcev šestkrat več kot v Franciji. Vendar od takrat države niso sprejele nobenih ukrepov za izboljšanje stanja.

Med zelo onesnaženimi mesti je tudi Sarajevo, ki je pozimi popolnoma prekrito z gostim oblakom smoga, iz katerega je videti le televizijski oddajnik na gori Hum. Vsak dan v Sarajevu vozi približno 150.000 avtomobilov, ki so v povprečju stari 18 let. K onesnaženju prispeva tudi gretje na premog in drva.

V Sarajevu, mestu s 340.000 prebivalci, v katerem je javni mestni prevoz v slabem stanju, so v začetku decembra namerili od 320 do 400 mikrogramov trdih delcev na kubični meter zraka, kar pomeni nevarnost za življenje in zdravje ljudi.

ZN so v dokumentu navedli, da v BiH zaradi onesnaženega zraka "vsako leto izgubijo 44.000 let". Cena, ki jo plačajo zaradi izgubljenih dni na delu ali v šoli, ter zdravstveni in drugi stroški pa znašajo več kot 21,5 odstotka bruto družbenega proizvoda.

S problemom onesnaženosti zraka se soočajo tudi prebivalci glavnega mesta Makedonije, Skopja, ki je bil v torek po podatkih AirVisual tretje najbolj onesnaženo mesto na svetu.

"Čistilci zraka se prodajajo, kot bi delili sladkarije. Ljudje praznijo svoje denarnice, da bi vsaj doma lahko dihali sveži zrak," je dejal prodajalec v Skopju. Čistilci zraka stanejo približno 400 evrov, kar je skoraj toliko, kot znaša povprečna plača v Makedoniji.

Po opozorilih prebivalcev mesta so razmere v Skopju nevzdržne, nikoli še niso zabeležili tako veliko bolnih otrok, ki imajo težave z dihali.