Primer Hašodži

Ameriški senatorji: ni možno, da za umorom Hašodžija ne bi stal princ

B.K.
5. 12. 2018, 09.00
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 09.44
Deli članek:

Po tem, ko je senat ZDA slišal poročilo vohunov o Hašodžijevem umoru, nekateri ne dvomijo o vpletenosti saudijskega princa.

Profimedia
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je naročil Hašodžijev umor, so prepričani ameriški senatorji.

Senat Združenih držav Amerike je o dognanjih ameriške obveščevalne agencije CIA obvestila direktorica agencije Gina Haspel. "Pogledi, ki sem jih imel že prej, so se le še utrdili," je po seji dejal demokratski senator Bob Menendez, ki je prepričan, da je umor saudijskega oporečnika in novinarja Džamala Hašodžija naročil prestolonaslednik rodbine Saud Mohamed bin Salman.

CIA pa s poročilom ni prepričala le demokratov. Republikanski senator Lindsey Graham je tako denimo prepričan, da bi morali biti "načrtno slepi, da ne bi prišli do zaključka, da so [umor] načrtovali in organizirali ljudje, pod nadzorom Mohameda bin Salmana."

Reuters
Prva ameriška vohunka Gina Haspel.

Prejšnji teden sta o umoru Hašodžija sicer že spregovorila ameriški zunanji in obrambni minister Mike Pompeo in James Mattis. Oba sta poudarila, da ZDA nimajo "trdnih dokazov" za vpletenost bin Salmana v Hašodžijev umor. Haspel na tej seji ni bila prisotna, kar je ujezilo mnoge senatorje iz obeh strank. Iz Bele hiše so nato izjavili, da direktorici vohunske agencije niso prepovedali obiska na seji.

Ameriški predsednik Donald Trump je v preteklosti večkrat relativiziral vpletenost saudijskega prestolonaslednika v Hašodžijev umor. "Morda je bil [vpleten], morda ni bil," je dejal pretekli teden, v začetku novembra pa je zatrdil, da bin Salman "še bolj sovraži" prikrivanje kot on, in da vpletenost "zanika z vso vehemenco." Ob tem je večkrat poudaril tesno zavezništvo med ZDA in Saudovo Arabijo.

Profimedia
Odnos med Saudijskim prestolonaslednikom bin Salmanom in ameriškim predsednikom Trumpom je bil do sedaj zelo dober.

Hašodžija so saudijski plačanci umorili 2. oktobra, ko je prišel urediti dokumente potrebne za poroko, na saudijski konzulat v Istanbulu.