Napovedali proteste

Vodja rumenih jopičev: Moratorij so drobtine, hočemo bageto

J.P.
5. 12. 2018, 08.09
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 08.21
Deli članek:

Čeprav je francoska vlada napovedala moratorij na zvišanje trošarin na gorivo, bodo v soboto spet protestirali. Ti so se konec tedna v Parizu sprevrgli v izgrede.

Profimedia
Prve ceste so Francozi, oblečene v odsevne jopiče, po katerih je gibanju dobilo ime, zablokirali 17. novembra.

V soboto se je na ulicah francoskih mest zbralo več kot 130.000 protestnikov, pri čemer so v Parizu izbruhnili hudi izgredi in spopadi s policijo. Policija je aretirala več kot 400 protestnikov. Zaradi poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 260 ljudi. V zadnjih tednih so zaradi s protesti povezanimi incidenti umrli najmanj trije ljudje.

Francoska vlada trošarin ne bo dvignila najmanj pol leta, so napovedali. Kot je pojasnil premier Edouard Philippe, bo moratorij veljal tudi za dvige cen elektrike in plina, ob tem pa je napovedal ostrejše varnostne preglede prevoznih sredstev. Finančni minister Bruno la Maire je pozneje dodal, da se bo Francija vseeno držala svojih obvez do Evropske unije glede zmanjševanja javne porabe, poroča STA. Evropski viri ocenjujejo, da bo zaradi moratorija francoski proračun za prihodnje leto imel dve milijardi evrov primanjkljaja. V Bruslju še napovedujejo, da bo javni dolg Francije letos znašal 98,7 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je precej nad evropsko mejo 60 odstotkov BDP. Evropski viri ocenjujejo, da bo zaradi moratorija francoski proračun za prihodnje leto imel dve milijardi evrov primanjkljaja. V Bruslju še napovedujejo, da bo javni dolg Francije letos znašal 98,7 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je precej nad evropsko mejo 60 odstotkov BDP.

Predsednica skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je na Twitterju danes zapisala, da moratorij pomeni zgolj preložitev. Ni pa to v skladu s pričakovanji Francozov, je poudarila.

Profimedia
Proteste je pred tedni sprožila napoved francoskega predsednika Emmanuela Macrona o nadaljnjem zvišanju trošarin na gorivo z januarjem, ki naj bi bila del okoljskih ukrepov.

Tudi v konservativni stranki Republikanci so poudarili, da ta ukrep ni zadosten. "Upam, da bo moratorij prerasel v umik dviga trošarin," je povedal povedal vodja poslanske skupine stranke v senatu Bruno Retailleau.

Profimedia
Protestniki se dogovarjajo preko družbenih omrežij, sodelovali naj bi predstavniki tako skrajno desnih kot skrajno levih in anarhističnih gibanj.

Francozi niso vrabci

Dizelsko gorivo se je v Franciji v zadnjem letu podražilo za okoli 23 odstotkov, na okoli 1,51 evra za liter. Potem ko so cene nafte na svetovnem trgu padle, se je vlada odločila za zvišanje trošarine za 7,6 centa na liter dizelskega goriva oziroma 3,9 centa za bencin. Macron je zvišanje utemeljeval z nujnostjo dobiti dovolj sredstev za obnovljive vire energije.

Moratorij je bila glavna zahteva gibanja rumenih jopičev, ki že več tednov protestirajo proti visokim cenam goriva, a jih vladni načrti niso prepričali, saj nameravajo v soboto nadaljevati s protesti. Pridružili naj bi se jim tudi dijaki skoraj 200 srednjih šol, ki protestirajo proti reformam v izobraževanju. 

Protestniki sicer poleg moratorija zahtevajo še zvišanje minimalne plače in ponovno uvedbo davka za tiste z visokimi zaslužki, ki je bil ukinjen lani.

"Nismo zahtevali moratorija, zahtevamo odpravo vseh preteklih dvigov trošarin," je za BFM TV dejal Benjamin Cauchy, organizator gibanja rumenih jopičev. Vlada hoče z moratorijem Francoze žejne peljati čez vodo, je dodal. "Francozi niso vrabci in nočejo drobtin, ki jim jih daje vlada. Hočejo bageto."

Cauchy je prepričan, da mora gibanje opustiti nasilje in se vrniti k svojemu pacifističnemu izvoru.