Poostren nadzor

Zaradi "številnih in ponavljajočih kršitev" pritisnili na taksiste

J.P.
5. 12. 2018, 09.37
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 09.50
Deli članek:

Konec preteklega meseca so davčnemu zavezancu, ki se ukvarja s taksi prevozi, prepovedali opravljanje dejavnosti in pečatenja taksi vozil.

STA
Največ nadzorov (50 odstotkov) so opravili na območju Ljubljane (fotografija je arhivska).

Delavci Finančne uprave RS (FURS) so pri njem namreč ugotovili številne in ponavljajoče kršitve s področja davčnega potrjevanja računov, neplačevanja davkov in prispevkov za socialno varnost, zavezanec se ni registriral za namene davka na dodano vrednost, poleg tega pa je bil še davčni dolžnik. Kot so sporočili, je bil ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenja taksi vozil eden od najstrožjih.

Lani so opravili 213 nadzorov, do konca novembra letos pa 442. 

Visok delež nepravilnosti

"FURS že daljše obdobje izvaja poostrene nadzore pri taksistih. Gre za eno izmed rizičnih dejavnosti, pri kateri zaznavamo številne nepravilnosti," so sporočili. V obdobju od 2014 do 2016 so opravili preko 700 nadzorov, nepravilnosti pa ugotovili v 33 odstotkov primerov; kršitev zakonodaje je bilo 106. "V teh postopkih so bile dodatno ugotovljene davčne obveznosti v skupni višini preko 250.000 evrov," so zapisali. Zaradi visokega deleža nepravilnosti so z nadzori v taksi dejavnosti po celi Sloveniji nadaljevali tudi v letih 2017 in 2018. "Pri nekaterih zavezancih so bili nadzori zaradi ponavljajočih kršitev opravljeni tudi večkrat."

Lani so opravili 213 nadzorov, do konca novembra letos pa 442. V 30 odstotkih so ugotovili nepravilnosti. "Pri tem so bile obračunane tudi dajatve v skupni višini 307.399 evrov, ki se v največjem deležu nanašajo na DDV ter na prispevke za socialno varnost," so še sporočili.

Katere so najpogostejše nepravilnost? "Zaposlovanje na črno, tudi delo na črno, nepravilnosti v zvezi z izdajanjem računov, nepredložitev obračunov prispevkov za socialno varnost, nepravilnosti v zvezi z licencami in tako dalje," so še zapisali.