Prvič po Apollu 17

Nasa se vrača na luno

B.K.
28. 11. 2018, 19.13
Posodobljeno: 28. 11. 2018, 20.36
Deli članek:

Bojda prej, kot si mislimo.

Reuters
Luna

Če na vas ni naredil vtisa uspešen ponedeljkov pristanek Nasinega robota Insight na Marsu, vas bo morda prepričala napoved Nasinega administratorja Jima Bridensteina, ki je v torek tvitnil: »ZDA se vračajo na lunino površje, in zgodilo se bo prej, kot si mislite.«

Več bo znanega v četrtek, ko bodo Nasini strokovnjaki na tiskovni konferenci obelodanili svoje načrte v zvezi z ponovnim zagonom raziskovanja Zemljine lune.

Projekt, o katerem je nekaj informacij že pricurljalo v javnost, naj bi poleg Nase izvajalo še več manjših ameriških podjetij. »Naznanili bomo nova partnerstva z ameriškimi podjetji za luno,« je na tvitterju zapisal Bridenstein.

Nasa ni na luni pristala že vse od leta 1972, ko je decembra tja poslala plovilo Apollo 17. To je zaključilo ameriško obdobje raziskovanja lune.

Vesoljska agencija sicer že dlje časa dela na načrtih, s katerimi bi v lunino orbito poslali vesoljsko postajo. Načrte naj bi izpeljali tekom prihodnjega desetletja.

Ameriški portal Business Insider sicer poroča, da naj bi na četrtkovi konferenci Nasa govorila o drugem projektu, ki bi se naj začel izvajati mnogo prej kot omenjen projekt vesoljske postaje.