Incident

ZDA od EU pričakujejo povečanje pritiska na Rusijo

STA/B.K.
28. 11. 2018, 17.39
Posodobljeno: 28. 11. 2018, 17.39
Deli članek:

ZDA so svoje evropske zaveznike po zaostritvi napetosti v ukrajinskem konfliktu pozvale, naj premislijo o uvedbi dodatnih sankcij proti Rusiji. Že uvedene ukrepe pa bi morali izvajati bolj dosledno, je danes v Berlinu zahteval posebni odposlanec ZDA za ukrajinski konflikt Kurt Volker.

Profimedia
Tri ladje ukrajinske mornarice so prečkale rusko mejo, kjer je ena trčila z rusko ladjo.

Volker je nadaljeval, da bi morala Nemčija premisliti o zaustavitvi projekta Severni tok 2, saj je to za Rusijo le politični projekt, s katerim želi z dostavo plina obiti Ukrajino in baltske države.

Medtem je nemška vlada sporočila, da kljub zaostritvi razmer ne bo sprejemala prenagljenih odločitev glede sankcij proti Rusiji. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Steffen Seibert, trenutne sankcije potečejo konec januarja, o podaljšanju pa morajo spregovoriti z vsemi evropskimi partnerji v Evropski uniji, saj se takšne odločitve sprejemajo za celo EU.

Seibert je zavrnil tudi možnost začasne zaustavitve projekta Severni tok 2.

Ameriški odposlanec je bil dodatno kritičen do Rusije, da želi enostransko z nasiljem prevzeti nadzor nad Kerško ožino. Glede ruskega zavzetja ukrajinskih ladij konec tedna v tej ožini je stopil na stran Ukrajine, saj je Ukrajina po njegovem prepričanju naredila vse prav in se obnašala zadržano. "Ni provokacija, če ima država mornarico in ladje te mornarice premešča iz enega pristanišča v drugega. In to pravno gledano v lastnih vodah," je dodal Volker.

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja. Ukrajina je v odziv na delih svojega ozemlja danes razglasila vojno stanje.