Gnusno

FOTO: V srcu Evrope vzrejali tigre, jih ubijali in prodajali v Azijo

B.K.
24. 11. 2018, 13.00
Deli članek:

Ogrožene vrste mačk so uporabljali za pripravo zvarkov.

Češka carina
Tigri so ogrožena živalska vrsta, v naravi jim grozi izumrtje.

"Na inšpektoratu delam že 25 let. Še nikoli nisem videla tako grozne situacije," je po opravljeni operaciji, v kateri so razkrili kriminalno združbo, ki je v Pragi vzrejala velike mačke, dejala okoljska inšpektorica Pavla Rihova, poroča britanski časnik The Guardian. "Predstavljajte si: star zmrzovalnik, brez elektrike, poln mesa in mrtvih teles. Dve leti je stal na vrtu. Popolnoma neverjetno."

Češki inšpektorji so najprej zaznali smrad. V starem zmrzovalniku so namreč našli kup gnijočih ostankov tigrov, levov in panterjev. V leseni uti, tik zraven zmrzovalnika, je ležalo sveže truplo velikega tigra. Na bližnjem gorilniku so se v loncu kuhale kosti in meso.

Češka carina
Sveže ubit tiger, kakor so ga našli češki preiskovalci.

Preiskava je bila zaključek petletnega dela češke policije, carine in okoljskega inšpektorata. V tem času so razkrili organizirano kriminalno združbo čeških in vietnamskih preprodajalcev živalskih ostankov. Kar je še pred kratkim veljalo za brutalne prakse Azije, se očitno dogaja tudi v Evropi, so prepričani preiskovalci. Preiskava se je pričela leta 2013, ko so evropski cariniki v pošiljkah za Vietnam začeli odkrivati živalske kosti.

Večino živalskih delov in produktov iz njihovega mesa, so prodali v azijske države. Koncentrat iz tigrovega mesa naj bi na črnem trgu stal 100 dolarjev za liter, tigrova koža pa doseže tudi 2.000 dolarjev. Večina produktov se uporablja v tradicionalni vietnamski in kitajski medicini, mnogo pa jih gre tudi za spominke in druge okrasne izdelke.

Češka carina
Tigrova koža na črnem trgu doseže ceno do 2000 dolarjev.

Tigri so sicer ogrožena živalska vrste, ki ji zaradi krčenja habitata grozi izumrtje. Medtem, ko lahko v naravi živijo tudi do 20 let, so na Češkem redko dočakali več kot pet let starosti.