ob 100. obletnici zmage Italije

V Trstu popoldne shoda neofašistov in njihovih nasprotnikov

J.P./STA
3. 11. 2018, 08.29
Posodobljeno: 3. 11. 2018, 13.17
Deli članek:

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound ob obletnici konca prve svetovne vojne danes v Trstu prireja shod neofašistov. Popoldne je napovedan tudi shod nasprotnikov neofašizma. Glede na odobreni trasi naj se udeleženci obeh shodov ne bi srečali.

Profimedia
Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound

Gibanje shod pripravlja ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, začel se bo ob 14. uri, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi.

Številne organizacije, združenja, sindikati, šole in posamezniki so pozvali k prepovedi shoda. Kot so poudarjali, je shod v nasprotju z italijansko ustavo, ki preprečuje ponovno ustanavljanje in poveličevanje fašističnih strank in gibanj.

Oblasti shoda niso prepovedale, češ da za to ni pravne podlage. So pa omejile traso shoda, ki se ne bo smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

Združenje Antifašistični in antirasistični Trst bo hkrati s shodom neofašistov organiziralo svoj pohod po Trstu, ki se bo začel ob 15. uri. K udeležbi na teh demonstracijah pozivajo številne slovenske in italijanske organizacije, stranke in drugi.

Oblasti se bojijo, da bodo med udeleženci obeh pohodov izbruhnili izgredi, zato bodo skušale preprečiti, da bi se udeleženci obeh shodov srečali, in sicer tudi tako, da so vsakemu odobrile svojo traso.

Dan po shodih bo Trst obiskal italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki se bo udeležil slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne.

Oglasil se je Židan

Prvak SD in predsednik DZ Dejan Židan je izrazil zaskrbljenost pred današnjim shodom neofašistov. Kot je dejal, neofašizem ni pojav, ki je vezan samo na eno državo. Radikalne skupine in radikalne misli, ki razbijajo evropsko enotnost in sodelovanje med narodi, se po njegovih besedah pojavljajo v Evropi in drugod po svetu, zato je treba takšne dogodke obsojati.

Kot je še dajal v videoizjavi, objavljeni na profilu SD na Twitterju, se je treba fašizmu zoperstaviti s strpnostjo, sodelovanjem in pogumom. "Mi moramo biti glasniki sodelovanja in zavračati prakse, ki so v preteklosti povzročile toliko zla Sloveniji in Evropi," je poudaril.