Lük bistro

Od ptujske občine najel lokal, ki ga ne more odpreti

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
3. 11. 2018, 07.30
Deli članek:

Junija letos je ptujska občina objavila razpis za najem lokala v Ulici heroja Lacka. Iskali so ponudnika, ki bi tam opravljal gostinsko dejavnost. A v tem prostoru takšne dejavnosti sploh ni mogoče izvajati.

Dženana Kmetec
Lokal je urejen, opremljen in čaka na goste. Pa jih bo zaradi birokratske napake sploh dočakal?
Zamrznitev najemnine
Zemljič pričakuje, da mu bodo zamrznili obveznost plačila najemnine in po začetku opravljanja dejavnosti za obdobje šestih mesecev omogočili plačevanje polovične najemnine. 

Mestna občina Ptuj je junija letos objavila javno zbiranje ponudb za poslovni prostor v Ulici heroja Lacka 1. Kot so jasno navedli, so iskali najemnika za opravljanje gostinske dejavnosti (ponudba hrane in pijače). Površina poslovnega prostora je 152 kvadratnih metrov, izhodiščna najemnina je znašala 1050 evrov.

Prijavila sta se dva interesenta, podjetje s sedežem v Mariboru in Ptujčan Aljaž Zemljič, ki je tam želel odpreti lokal z imenom Lük bistro. Slednji je ponudil višjo najemnino, 1160 evrov mesečno. »Bil sem vesel, ko sem bil izbran, saj imam jasno vizijo, kaj želim mestu ponuditi. Podpisali smo pogodbo, začel sem obnovo, nato pa so se začele težave, ki vse do danes niso rešene,« pravi.

Prijava na inšpekcijo

Med sanacijo poslovnega prostora so ga namreč gradbeni inšpekciji prijavili stanovalci, ki stanujejo na istem naslovu. V omenjenem prostoru naj bi namreč načrtoval dejavnost, ki tja ne spada. Prostor je namenjen poslovni, in ne gostinski dejavnosti, čemur je pritrdil tudi inšpektor. Z določbo inšpektorata so prepovedali vsa nadaljnja dela, ki so se izvajala z namenom spremembe namembnosti objekta v gostinski lokal. »Julija, ko je občina verjetno ugotovila svojo zmoto, so želeli, da podpišem aneks, da bom opravljal poslovno, in ne gostinske dejavnosti, česar seveda nisem želel. Lokal sem vzel z jasnim namenom. V razpisu je jasno navedeno, da je treba ponujati hrano in pijačo. Za spremembo namembnosti bi morali poskrbeti lastniki, torej MO Ptuj. Ves čas so me zavajali, zato sem najel odvetnika,« pojasnjuje Zemljič.

Dženana Kmetec
Inšpektor je izdal odločbo in prepovedal nadaljnja dela.

Čeferinovi odvetniki očitajo nezakonito poslovanje

Odvetniška družba Čeferin in partnerji, d. o. o., je na MO Ptuj posredovala poziv k izpolnitvi obveznosti in opomin pred tožbo. V tem poudarjajo, da je bil Zemljič izbran za opravljanje gostinske dejavnosti in da je po sklenitvi pogodbe z občino nemudoma začel investicijska vlaganja, glede na to, da je bilo dogovorjeno, da bo s 1. septembrom začel opravljati gostinsko dejavnost.

»Dejstvo je, da ste naši stranki predali v najem objekt, ki ni primeren za opravljanje dejavnosti v skladu z dogovorom in pogoji iz javnega razpisa, naša stranka pa posledično najetega prostora ne more uporabljati. Pri tem ni odveč omeniti, da je naša stranka do trenutka, ko je bila izdana odločba gradbenega inšpektorja, v dobri veri v sam prostor vložila že okoli 40.000 evrov, saj je bil ta v povsem neustreznem stanju,« so zapisali v dopisu, posredovanem na MO Ptuj.

Zemljiču naj bi nastala velika gospodarska škoda, tako iz naslova vlaganja in izpolnitve obveznosti po omenjeni inšpekcijski odločbi kot iz naslova izgube dobička z vsakim dnem, ko zadevnega objekta ne more uporabljati. Potem ko je bil izbran na razpisu, je dal tudi odpoved, saj je načrtoval, da bo začel delati v novem lokalu, tudi z bodočimi delavci, ki naj bi jih zaposlil septembra letos, je že sklenil dogovore.

Večkrat naj bi poskušal situacijo rešiti, a naj bi na občini naletel na gluha ušesa. Tam njegove trditve odločno zavračajo, saj pravijo, da mu ves čas pomagajo pri iskanju rešitev za nastalo situacijo.