»Zemlja za otroke«

Za dodatnega otroka bodo podeljevali kmetijske površine

S.R.
1. 11. 2018, 21.39
Posodobljeno: 1. 11. 2018, 21.43
Deli članek:

Naši zahodni sosedje so se domislili nove ideje za zviševanje rodnosti. Družinam, ki se odločijo za tretjega otroka, bodo podeljevali kmetijska zemljišča.

Profimedia
Pobuda je namenjena zlasti družinam na podeželju.

Osnutek proračuna za naslednje leto, ki ga je pripravila italijanska vlada, predvideva nagrado v obliki kmetijskega zemljišča za vsako družino, ki se bo med letoma 2019 in 2021 odločila za tretjega otroka. Načrt, s katerim želijo ustaviti močan upad rodnosti v državi, so zasnovali v vrstah stranke Liga, ki ji poveljuje italijanski notranji minister Matteo Salvini. V Italiji, ki ima eno najnižjih rodnosti v Evropi, se je po uradnih podatki lani rodilo približno 464.000 otrok. Prebivalstvo se stara, mnogi pa so mnenja, da je država demografska tempirana bomba.

V okviru te politike bodo ubili dve muhi na en mah. Poleg spodbujanja rodnosti bodo lahko tudi spremenili namembnost nekaterih zemljišč v državni lasti, katerih vzdrževanje je zelo drago, je pojasnil minister za kmetijstvo Gian Marco Centinaio. Po podatkih italijanskega združenja kmetov Coldiretti ima država v lasti pol milijona hektarjev kmetijskih zemljišč, vrednih skoraj 10 milijard evrov. Starši bi posamezne koščke zemlje dobili v upravljanje za 20 let. Pobudo, imenovano »zemlja za otroke,« podpira tudi minister za družine Lorenzo Fontana, sicer goreč katolik, ki pa je dejal, da bo omejena na poročene heteroseksualne pare in da ne bo vključevala tudi istospolnih partnerskih zvez. Politični komentatorji njegove besede že postavljajo pod vprašljivo luč. Kot pojasnjujejo, bo kaj takega težko uveljaviti, saj da zakonodaja istospolnim partnerskim zvezam zagotavlja skoraj enake pravice, kot so jih deležni poročeni pari.